Викреслити дві зайві літери

31.01.2014

Відмовившись очолити український уряд, опозиція змусила Президента Віктора Януковича шукати кандидатуру голови виконавчої гілки влади серед «кадрової обойми» гаранта. Теоретично, якщо Віктор Янукович наполягатиме, аби уряд очолив представник опозиції, ця посада може відійти Петру Порошенку. Втім, політологи ставляться до такого розвитку подій, особливо враховуючи непросту ситуацію в економіці, доволі скептично.

Головний аргумент: людина, яка стане на чолі уряду, автоматично опиняється на «гарячій сковорідці». Адже, з одного боку, у неї залишкові кризові явища в українській економіці, які підсилює системна криза на Заході. З другого — необхідність проводити інтенсивний діалог з Росією та отримувати від двосторонніх домовленостей реальні дивіденди. Ну і нарешті, свої корективи у роботу вноситиме так званий передвиборчий період. Тобто вимоги до Прем’єра нині суттєво зросли, і відповідальність, яку, по–суті, гарантує ця посада, є максимальною.

Незалежні політологи схиляються до думки, що найімовірнішою кандидатурою може бути нинішній виконувач обов’язків керівника уряду Сергій Арбузов. «Держава не може жити без уряду. А оскільки парламентській опозиції пропонують посади у Кабміні, а вона відмовляється брати участь у його формуванні, то провладній більшості нічого не залишається, як сформувати його самостійно», — так політолог Юрій Кочевенко прокоментував відмову Арсенія Яценюка очолити Кабмін, а Віталія Кличка — стати гуманітарним віце–прем’єром.

За кандидатуру Арбузова, на думку аналітиків, говорять кілька аргументів. І найважливішими серед них є його досвід на роботі як в уряді, так і в Національному банку. У Кабміні Сергій Арбузов, як відомо, курирував економічні питання. Зрештою, саме ці два питання: стимулювання економіки та фінансове регулювання — й стануть найбільшим випробуванням для нового Прем’єр–міністра.