Марш–кидок на Джакарту

28.01.2014
Марш–кидок на Джакарту

БТР–4 взяли на випробування з хорошими рекомендаціями від сусідів.

Наприкінці минулого тижня дочірній підрозділ «Укрспецекспорту» виграв тендер Міністерства оборони Індонезії на поставку для індонезійських Військово–морських сил партії бронетранспортерів БТР–4 у кількості п’яти машин. Підписання контракту на поставку військової техніки відбудеться вже у першому кварталі нинішнього року.

«Індонезійські військові дали високу оцінку тактико–технічним характеристикам нової української бронетехніки», — повідомили в «Укрспецекспорті». Як відомо, український БТР–4 увійшов до десятки найкращих бронетранспортерів світу за показниками захисту, вогневої потужності й мобільності за версією впливового міжнародного журналу Army Technology. Цю машину розробили у Харківському конструкторському бюро машинобудування ім. Морозова, яке входить у склад державного концерну «Укр­оборонпром». Раніше українська техніка нового покоління вже отримала високі оцінки потенційних покупців на найбільших регіональних оборонних виставках.

На перший погляд, партія у п’ять БТР–4 здається невеликим досягненням. Але якщо врахувати, що раніше наша бронетехніка зарекомендувала себе в сусідньому з Індонезією Таїланді, то ця угода виглядає більш ніж значущою. На думку експертів, наші машини беруть для того, аби випробувати, вже заздалегідь знаючи, що в аналогічних кліматичних умовах Таїланду вони зарекомендували себе чудово.

Особливість оборудки у тому, що коли якась країна здійснює купівлю бронетехніки, то цій події передує велика науково–дослідницька робота. З усього різноманіття машин, які випускають розвинуті країни світу, покупець завжди намагається обрати найдовершенішу зброю. І якщо військові Індонезії обрали саме українську машину, то це свідчить, що за багатьма показниками саме вона є кращою на ринку.

До цього важко звикнути, але ми мусимо розуміти, що навіть ті країни, з якими в Україні налаго­джено прекрасні стосунки на найвищому рівні, все одно є нашими конкурентами у багатьох галузях. І навіть проводячи з Росією виробничу кооперацію у найрізноманітніших напрямах економіки, ми боротимемося з РФ за отримання зарубіжних контрактів досить жорстко.

Як відомо, у вересні 2009 року уряд Таїланду повторно схвалив купівлю сотні українських БТР–3Е1, хоча оборудка була під питанням після відмови Німеччини продати для цих бронемашин двигуни фірми Deutz. Відтак замість них на українські машини поставили інші німецькі двигуни, фірми MTU. А випробувавши якість та бойові характеристики наших БТРів, уряд Таїланду купив додатково на чверть мільярда доларів українських танків. Так, у 2011 році наша держава продала королівству 49 танків «Оплот».

Деталі цього контракту вирішили не розголошувати. «Оплот», як відомо, розроблений у Харківському конструкторському бюро машинобудування ім. Морозова на базі відомого на світовому ринку українського Т–84. За оцінками фахівців, техніка має досить хороші перспективи, адже вона оснащена сучасними системами захисту зв’язку і управління озброєнням. Включаючи активну систему протидії високоточній зброї, прилади нічного бачення, кулемет на дистанційному управлінні.

Нині, як відомо, Україна займає третє місце у світовому рейтингу експортерів бронемашин за період із 2007 по 2014 роки.