Швейцарська рокіровка

28.01.2014
Швейцарська рокіровка

Станіслас Ваврінка із першим у своїй кар’єрі кубком турніру серії «Гранд слем». (Рейтер.)

Попри те, що на турнірах серії «Великого шолому» постійно трапляються гучні сенсації, їхніми тріумфаторами зазвичай стає хтось із визнаних фаворитів. Так, за минулі 20 років чоловічі змагання на відкритому чемпіонаті Австралії неодмінно перемагала перша або друга ракетки рейтингу АТР. Здавалося, що й цьогорічний розіграш «Аустреліен оупен» завершиться на користь тенісиста номер один. Рафаель Надаль без проблем дістався фіналу, перегравши у півфіналі, напевно, свого найпринциповішого опонента — швейцарця Роджера Федерера — 7:6, двічі по 6:3. А після того як ще у чверть­фіналі зачохлив ракетку переможець трьох попередніх «АО» серб Новак Джокович, багато хто вирішив, що доля трофею вирішена заздалегідь.

Супротивник Надаля по фіналу — восьма ракетка світу Станіслас Ваврінка — до недільного протистояння не взяв у «ґрунтового короля», першої ракетки світу, жодного матчу. Більше того, попередні 12 протистоянь Рафа виграв «під нуль». Однак продовжити свою переможну серію іспанцеві не вдалося. Як він пояснив після недільного матчу, програного в чотирьох сетах, йому стала на заваді травма спини. «На початку другого сету під час подачі я відчув неймовірний біль, через який хотілося припинити матч. Утім я ненавиджу це робити, особливо в фіналі», — пояснив Надаль. Він просто не встигав за багатьма м’ячами й виграв у 28–річного Ваврінки лише один сет.

Після першої у своїй кар’єрі перемоги на турнірах серії «Гранд слем» Станіслас серйозно поліпшив позиції в рейтингу АТР, піднявшись на третій щабель та випередивши свого легендарного співвітчизника Федерера, який 13 років поспіль мав статус першої ракетки Швейцарії. Тепер уже Роджер — восьмий у світі. Перші двоє, як і були, — Надаль та Джокович, четвертий — Дель Потро, далі — Феррер, Маррей, Бердих.

А от підсумок жіночого фіналу виявився прогнозованим. При тому що на раніших стадіях вилетіли і Серена Уїльямс, і Вікторія Азаренко, четверта сіяна — китаянка Лі На — виглядала беззаперечною фавориткою протистояння зі словачкою Домінікою Цибулковою (20). Прогнози фахівців підтвердив і сам поєдинок, у якому справжня боротьба точилася лише в першому сеті. Вигравши його на тай–брейку, у другому Лі просто змела опонентку з корту — 6:0.

Тепер 31–річна підопічна Карлоса Родрігеса має в активі два «мейджори». Перший вона виграла три роки тому у Франції. «Вік нічого не значить. Головне — досвід. У 2011–му, коли я перемогла на «Ролан Гарросі», його (досвіду) в мене практично не було. Сьогодні я почуваюся значно впевненіше», — сказала Лі На. Як і Ваврінка, вона отримала 2,6 млн. доларів призових. У рейтингу WTA китаянка зробила один крок угору й тепер на третьому місці, а от росiянка Шарапова впала з «бронзової» сходинки на п’ятий рядок.

Найкраща з українок — Еліна Світоліна — стрибнула на 38–му позицію (+9). Олександр Долгополов у чоловіків — 53–й (+3).

Відзначимо, що до числа переможців цьогорічної відкритої першості Австралії потрапила й українка. 16–річна киянка Ангеліна Калініна разом із Єлизаветою Кулічковою виграла парний турнір юніорок. Посіяний під першим номером україно–російський дует здолав у фіналі Каті Бултер та Івану Йорович (В.Британія/Сербія, 2) — 6:4, 6:2.

ТАБЛО

Відкрита першість Австралії. Фінали

Чоловіки. Надаль (Іспанія,1) — Ваврінка (Швейцарія, 8) — 3:6, 2:6, 6:3, 3:6.

Пари. Буторак/Клаасен (США/ПАР) — Кубот/Ліндстедт (Польща/Швеція, 14) — 3:6, 3:6.

Жінки. На Лі (Китай, 4) — Цибулкова (Словаччина, 20) — 7:6 (7:3), 6:0.

Пари. Еррані/Вінчі (Італія, 1) — Макарова, Весніна (Росія, 3) — 6:4, 3:6, 7:5.

Мікст. Младенович/Нестор (Франція/Канада) — Мірза/Текау (Індія, Румунія, 6) — 6:3, 6:2.

* * *

«Челленджер» у Мауї (Гаваї, призовий фонд — 50 тис. дол.).

Чвертьфінал. Іто (Японія) — Молчанов (Україна) — 4:6, 6:3, 7:6.

* * *

Турнір ITF (у Андрезьє–Бутеоні, Франція, 25 тис. дол.). Пари. Фінал. Бейгельзімер/Козлова (Україна, 4) — Башинськи/Барруа (Швейцарія/Німеччина, 1) — 6:3, 3:6, 10:8.