На плоту через століття

24.01.2014
На плоту через століття

Цього року виповнюється 100 років від дня народження легендарного мандрівника Тура Хейєрдала. До ювілею видавничий дім «Мандри» порадував шанувальників знаменитого норвежця книгою «Феєрія пригод Тура Хейєрдала».

«Людина, про яку складено легенду, отримує паспорт на безсмертя», — сказав колись Сомерсет Моем, маючи на увазі Поля Гогена і його мистецьку одіссею на острови Полінезії. Свою легенду, хоч як дивно, Тур Хейєрдал теж творив у Полінезії. Ще школярем він зрозумів, що суспільство сповзає у прірву власних суперечностей. «Повернення до природи — найкращий порятунок від цивілізації, яка веде людство до загибелі», — вирішив юний романтик, і разом із молодою дружиною напередодні Різдва 1936 року вирушив на полінезійський острів Фату–Гіва. Однак заховатися від технічного прогресу і знайти душевний спокій не вдалося: реальність виявилася прозаїчнішою за мрії.

Натомість Тур Хейєрдал зацікавився велетенськими скульптурами островів Фату–Гіва та Гіва–Оа і, повернувшись у Норвегію, написав наукову працю про заселення Полінезії з американського континенту. Проте на нього чекало гірке розчарування — вчені не сприймали цю теорію серйозно. Ніхто не міг повірити, що Тихий океан можна перепливти на човні чи плоту. І Тур відважується на відчайдушний крок — вирішує відтворити плавання стародавніх індіанців до островів Полінезії. Позичає гроші, знаходить однодумців, будує пліт під назвою «Кон–Тікі» і з екіпажем із шести чоловік вирушає в плавання через Тихий океан. Подорож, яка тривала 101 день, потім назвуть «найнеймовірнішою авантюрою ХХ століття».

Плавання на «Кон–Тікі» стало для Хейєрдала його «паспортом на безсмертя» і початком дивовижної кар’єри експериментатора–мореплавця, науковця, археолога, історика, автора популярних книжок. Він переживає не менш захоплюючі подорожі на папірусних кораблях «Ра» через Атлантичний океан та очеретяному «Тигрісі» — через Індійський.

«Написання книги «спровокувала» наша зустріч iз Туром Хейєрдалом навесні 2000 року, — розповідають автори книги Юлія Косинська та Олег Крук. — Про цю непересічну людину можна розповідати нескінченно. Але ми вирішили не зловживати увагою читачів і вибрали з життя мандрівника найцікавіші епізоди: його плавання на доісторичних суднах, пригоди в різних куточках планети під час експедицій, зустрічі з відомими людьми, скажімо, з Микитою Хрущовим, Саддамом Хусейном, Фіделем Кастро. Згадали ми й кумедні ситуації, в які потрапляв дослідник. Словом, намагалися побудувати книгу так, аби її читали з неослабним інтересом.

Біографічний жанр в українській літературі представлений не дуже широко. І якщо багатьом українським діячам приділено деяку увагу, то світові знаменитості для наших письменників і журналістів, здається, просто недосяжні. А в західних країнах життєписи політиків, бізнесменів, музикантів, письменників, спортсменів — один iз провідних напрямів книжкового ринку. Книга про норвезького дослідника є добрим прикладом в освоєнні життєписної «цілини». Знайти «Феєрію пригод Тура Хейєрдала» можна в мережі книгарень «Є» та в інтернет–магазинах.