Прискорення на старті

24.01.2014

Результати економічного розвитку країни наприкінці минулого року й оцінки міжнародних експертів з приводу прогнозу світової економіки у 2014 році дають підстави вважати, що досягнення макроекономічних показників, затверджених урядом і покладених в основи бюджетних розрахунків, будуть виконані. Звичайно, зробити це буде непросто, але наша держава, безумовно, впорається із проблемою. Таку думку висловив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

Головні умови для цього — фактори, які впливатимуть на виконання цих прогнозів. Чільне місце серед них займають досягнуті домовленості із Російською Федерацією, які передбачають зниження вартості газу для України, усунення складностей у торгівлі, отримання додаткових ресурсів.

По–друге, очікування пожвавлення розвитку світової економіки і головних торговельних партнерів України. Так, за прогнозом Міжнародного валютного фонду, реальне зростання світової економіки прискориться із 2,9%, які очікуються цьогоріч, до 3,6%. Зростання економіки країн Євросоюзу становить 1% замість зниження ВВП на 0,4% у нинішньому році. Реальне зростання ВВП Російської Федерації прискориться до 3% на тлі 1,5% у 2013 році.

І, нарешті, ми очікуємо високий врожай зернових культур, який повністю забезпечить внутрішні потреби ринку і сформує значний експортний потенціал. «Завдяки цьому ми сподіваємося, що в нинішньому році відбуватиметься поступове відновлення економічного зростання, — пояснив Ігор Прасолов. — Ці процеси ґрунтуватимуться також на подальшому відновленні внутрішнього попиту, який відчує підтримку з боку послідовної соціальної політики Президента при одночасному збільшенні позитивного впливу зовнішнього фактора».

Експортна активність підприємств у нинішньому році з одного боку підтримуватиметься поліпшенням економічної ситуації у більшості країн світу, а з іншого — впровадженням заходів із фінансового стимулювання експорту і диверсифікації ринків збуту експортних товарів. «Уряд нині готовий до будь–якого розвитку ситуації і, враховуючи це, було розроблено альтернативні сценарії макропрогнозу, — сказав Прасолов. — Зокрема, повільніше зростання світової економіки, складності з реалізацією заходів внутрішньої економічної політики тощо».

А ТИМ ЧАСОМ

Кредит означає «доступний»

За підсумками минулого року кредитний портфель банків зріс на 97 млрд. гривень. У 2014 році можливе ще динамічніше кредитування бізнесу — за рахунок зниження відсоткових ставок для активізації розвитку економіки. Нагадаємо, торік облікова ставка НБУ була знижена на 1%: її двічі зменшували на 0,5%. Такі кроки Нацбанку свідчать про бажання й надалі здешевлювати вартість кредитних ресурсів для бізнесу, що поліпшить можливості його зростання, а також стабілізує і підвищить рівень життя українців.

За даними НБУ, обсяги кредитів на потреби бізнесу за три роки зросли на 192 млн. гривень. Частка кредитів у національній валюті становить 149 млрд. гривень. Половину цього приросту — 47% — вдалося досягти у 2013 році. «Головним напрямом кредитної політики українських банків є кредитування реального сектору економіки, — сказав представник регулятора Олексій Ткаченко. — Торік приріст кредитів був утричі більшим, ніж у 2012 році. Ці кредити зросли до 700 млрд. гривень, або на 15%, становивши на кінець року 77% від загального кредитного портфеля банків».