Три кити для України

21.01.2014

На темпи економічного зростання України може вплинути ціла низка факторів. Утім головні з них: стан економіки Європи, співпраця нашої держави з Росією та Китаєм. Такої думки дотримується директор департаменту Мінекономрозвитку Євген Олейніков. «Якщо економіка Європейського Союзу зростатиме, то ми також будемо зростати, — стверджує урядовець. — Якщо цей партнер у нинішньому році не будуватиме торговельних бар’єрів, то це гарантує нам додаткові відсотки економічного зростання».

На думку Олейнікова, на зростання української економіки також суттєво впливатиме ситуація у Китаї. «Тривідсоткове зростання ВВП України у 2014 році — це важко, але можливо, — сказав він. — Якщо ж не підтвердяться ці очікування, які ми сьогодні заклали в основу розрахунків, звичайно, доведеться переглядати і макроекономічні передбачення. І виходячи з цього, дивитися, на скільки реально виконати заплановані бюджетні надходження».

Але головний ключ до успіху, безумовно, знаходиться у наших руках. Ідеться про шляхи активізації української економіки, в тому числі й завдяки активізації двосторонніх контактів. Наприкінці минулого тижня українська урядова делегація на чолі з віце–прем’єр–міністром Юрієм Бойком відбула до Москви, де має з’ясувати додаткові нюанси щодо інтенсифікації секторальної співпраці. Іншими словами, партнери вирішуватимуть, як можна прискорити виконання домовленостей, досягнутих у грудні минулого року.

На думку експертів, мета візиту — відновлення торговельно–економічних відносин. Для цього передбачається реалізувати низку проектів в авіабудування, суднобудуванні, космічній промисловості, а також щодо розвитку інфраструктури. Раніше Прем’єр–міністр України Микола Азаров акцентував увагу на необхідності вже у лютому запустити програму промислової кооперації із Росією. До цього Україна та Росія підготували до реалізації понад два десятки спільних інфраструктурних і промислових проектів на суму 56,4 млрд. доларів. За попередніми оцінками, Росія зможе інвестувати в українську економіку близько 8 млрд. доларів щороку. «Це допоможе зберегти висококваліфіковані кадри, максимально завантажити наші виробничі потужності, дозволить зберегти й укріпити наші коопераційні зв’язки», — прокоментував урядовий уповноважений із питань співпраці з Російською Федерацією, державами–учасницями Співдружності незалежних держав, Євразійської економічної співпраці Валерій Мунтіян. До речі, постанова Кабінету Міністрів про затвер­дження програми співпраці України з державами Митного союзу була підготовлена у відповідності до виконання Національного плану дій із втілення Програми економічних реформ на 2010—2014 роки.