Серена змовкла завчасно

21.01.2014
Серена змовкла завчасно

Серена Уїльямс несподівано рано попрощалася з «Аустреліен оупен»–2014. (Рейтер.)

За останніх чотири роки виступів українських тенісистів на «Аустреліен оупен» лише одного разу нашому співвітчизникові вдалося перетнути «екватор» турніру. У 2011 році це вдалося зробити Олександру Долгополову, коли він дістався чвертьфіналу.

Водночас куди звичніше спостерігати, як українці масово вилітають в перших двох раундах турніру, «делегуючи» репрезентативні права на наступне коло комусь одному зі своїх співвітчизників.

Цього року найдовше за інших українців на кортах «Мельбурн парка» протрималася перша ракетка України Еліна Світоліна, яка зійшла з дистанції в третьо­му раунді «АО». Після несподіваної стартової перемоги над 19–ю сiяною Світланою Кузнєцовою, шанси на успіх у поєдинку з 13–ю ракеткою планети Слоан Стівенс не виглядали такими вже й примарними.

Можливість зачепитися за перемогу в поєдинку з наступницею Серени Уїльямс — так темношкiру Слоан називають деякі американські експерти — у 19–річної харків’янки була. Однак у важливий момент, маючи в першому сеті за рахунку 5:3 матч–бол, Еліна розгубилася, дозволивши суперниці, яка, до слова, на минулорічному «АО» перемогла свого кумира, Уїльямс–молодшу, вийти із незручної ситуації. Після цього провального моменту гра Світоліної взагалі розклеїлася, й за 1 годину 18 хвилин вона зійшла з дистанції — 5:7, 4:6.

А за день до того українка вибула й з парного турніру відкритої першості Австралії, де в компанії росіянки Валерії Соловйової програла матч першого кола канадсько–російському дуету Бушар/Душевіна — 3:6, 1:6.

Загалом, усі наші «парні» представниці припинили виступи вже на старті змагань. Програли свій поєдинок Цуренко/Савчук, не вдалося перемогти й Ірині Бурячок, якій допомагала грузинка Калашнікова.

Серед чоловічих пар Україну представляв лише Долгополов, і свої виступи з італійцем Браччіалі в Мельбурні він завершив у другому колі, поступившись тандему Паес/Штепанек (Індія/Чехія, 5) — 1:6, 4:6.

Лідери рейтингу АТР концентруються винятково на «одиночці» «Аустреліен оупен», де вже визначилися учасники чвертьфіналів. Сюди із першої вісімки не пробився лише аргентинець Хуан Мартін Дель Потро (5), який вилетів iз турніру ще в другому раунді. А от двоє головних претендентів на фінал — іспанець Надаль (1) та серб Джокович (2) демонструють неабияку потужність, наразі не програвши на турнірі жодного сету.

Натомiсть жіноча сітка залишилася без свого фаворита. Перша ракетка планети Серена Уїльямс несподівано програла екс–примі WTA, сербці Ані Іванович — 6:4, 3:6, 3:6. Власне, «Чорна пантера», на рахунку якої 17 виграних одиночних «шлемів», уже третій рік поспіль не може підкорити Мельбурн. Відтак у білоруски Вікторії Азеренко тепер є чудові шанси стати триразовою переможницею «АО».

Відзначимо, що в жіночій сітці з «топ–10» до чвертьфіналу пробилися лише троє тенісисток. Немає серед них третьої сіяної, росіянки Марії Шарапової, яка програла словачці Цибулковій — 6:3, 4:6, 1:6. Натомість боротьбу на турнірі продовжує бойфренд «Російської сирени» болгарин Григор Дімітров, якого в 1/4 фіналу чекає зустріч iз Надалем.