Свято для Чилі

21.01.2014
Свято для Чилі

Суперники–«одноклубники» — Хоан Рома (ліворуч) та Стефан Петерансель. (Рейтер.)

Можливо, виглядає дещо парадоксально, проте жодному з фаворитів «Дакара»–2014 не вдалося зійти на найвищу сходинку п’єдесталу. Точніше, якщо говорити мовою цього легендарного марафону, то жоден iз чотирьох гонщиків, «посіяних» на змаганнях під першим номером: Стефан Петерансель, Сіріл Депре, Едуард Ніколаєв та Маркос Патронеллі, — не змiг першим заїхати на імпровізований постамент, на який по черзі «піднімаються» учасники ралі після завершення перегонів.

Цьогорічний «Дакар» фінішував у Чилі. Президент цiєї країни Себастьян Пінера обіцяв влаштувати півмільйонне «віче» у випадку перемоги свого співвітчизника Франсiско Лопеса. Утім улюбленець місцевої публіки взагалi не зміг дістатися фінішу. Під час проходження шостого етапу Чалеко не впорався з керуванням свого «КТМ» і впав, зазнавши серйозних ушкоджень, які не дозволили йому продовжити перегони.

Щоправда, без національного свята співгосподарі ралі–рейду не залишилися. Адже інший чилієць Ігнасіо Касале сенсаційно виграв перегони в класі квадроциклів. Посприяло цьому сходження з ралі переможця попередніх двох «дакарів» — аргентинця Маркоса Патронеллі. «Я виграв і перебуваю на сьомому небі від щастя. У мене немає слів — лише емоції. Останні 30 кілометрів марафону були просто неймовірними: хмари людей, привітання, банери... Кілька років тому я й мріяти про таке не міг», — зізнався Касале, який, хоч і не без участі фортуни, але перервав багаторічну гегемонію братів Патронеллі.

П’ять разів, у тому числі й минулого року, тріумфував на «Дакарі» французький мотоцикліст Сіріл Депре. Однак, пересівши з «КТМ» на «Ямаху», йому не вдалося зрівнятися за кількістю «мотовікторій» зі своїм легендарним співвітчизником Стефаном Петеранселем. Технічні проблеми з новим «конем» «зупинили» Депре біля підніжжя п’єдесталу. Натомість його одвічний конкурент іспанець Марко Кома без проблем здобув свою четверту «дакарівську» перемогу.

А от Петеранселю втретє поспіль виграти «Дакар» завадило керівництво заводської команди X–Raid. На початку перегонів Стефан суттєво відставав від лідера рейду Хоана Нані Роми, проте агресивне й напористе кермування француза дозволило йому впритул наблизитися до партнера по команді. Утім здійснити фінішний спурт Петеранселю не вдалося. Аби у запалi боротьби одноклубники не скинули один одного з траси, X–Raid наказав французові не форсувати події. «Я розчарований підсумковим результатом. Утім, хочу сказати, що Нані — мій друг, і я дуже радий, що через десять років — після того як він пересів iз мотоцикла (на якому виграв «Дакар»–2004) на автомобіль — здійснилася його мрія», — сказав Петерансель. Очевидно, задоволений результатом і єдиний українець на перегонах, штурман Віталій Євтєхов, який у компанії росіянина Володимира Васильєва на «Міні» замкнув чільну десятку протоколу позашляховиків. Відзначимо, що минулого року хлопці завершили рейд на 16–й позиції.

Водночас, думається, зможуть розділити перемогу й члени потужної російської команди «КамАЗ–Майстер». На старт марафону вийшло одразу п’ять екіпажів на чолі з минулорічним переможцем Едуардом Ніколаєвим. Проте найшвидше ралі, довжиною в 5 тисяч кілометрів, здолало тріо Андрія Каргінова, яке в «КамАЗівській» команді мало лише третій рейтинговий номер.