Сонце пече — Еліна «смалить»

17.01.2014
Сонце пече — Еліна «смалить»

Еліна Світоліна — у третьому раунді «АО». (з сайта ausopen.com.)

Залишившись єдиним повпредом України в одиночній сітці «Аустреліен оупен», Еліна Світоліна працює за себе та тих хлопців і дівчат, які вже вилетіли зі змагань. На старті турніру 19–річна харків’янка здолала титуловану Світлану Кузнєцову з Росії, сіяну під 19–м номером. А вчора впевнено подолала і другий раунд — перемогла австралійку Олівію Роговську — 6:4, 7:5. При цьому Еліна, переможниця юніорського «Ролан Гарроса–2010», встановила особистий рекорд «дорослих» «Гранд слемів», вперше в кар’єрі діставшись третього кола турнірів цієї серії.

Попри свій відносно невеликий досвід, на другому за значимістю корті «Мельбурн–парку» — «Хайсенс–арені» — Світоліна вчора виглядала господаркою становища та вела агресивну гру. Вона, нагадаємо, має 47–й рейтинг WTA, а 22–річна Роговська займає місце наприкінці другої сотні. Щоправда, на початку протистояння наша співвітчизниця дала слабину, програвши гейм на власній подачі. Проте надалі перша ракетка України взяла матч під контроль. Завдяки сильній подачі та точним ударам справа харків’янка швидко змусила Роговську танцювати під її музику. Ближче до завершення поєдинку у австралійки серйозно зросла кількість невимушених помилок, що не дозволило їй перевести другий сет на «тай–брейк». Окрім того, було очевидно, що суперниця, яку різноманітні удари Світоліної змусили бігати по всьому корту, неабияк втомилася на 40–градусній спеці.

Наступною опоненткою Світоліної стане нова зірка американського тенісу Слоан Стевенс, яка, нагадаємо, на минулорічному «АО» перемогла свою легендарну співвітчизницю Серену Уїльямс.

Учорашнє пекло нарешті змусило організаторів турніру зробити в змаганні «обідню паузу», адже під палаючим сонцем окремі тенісисти просто непритомніли. Сонячний удар отримала американка Варвара Лепченко, яка в першому колі вибила нашу Лесю Цуренко, а тепер не змогла довести до перемоги своє протистояння з румункою Симоною Халеп (11) — 6:4, 0:6, 1:6.

Тенісисти від самого початку турніру благали оргкомітет відмовитися від денної сесії, і лише на четвертий день «маршали» почули «голос народу». «Після завершення поєдинку я не міг ходити. Думав, що помру. Навколо мене чатували близько десяти лікарів. Невже ми, гравці, не заслуговуємо на те, щоб до нас нарешті дослухалися? Здається, це зовсім нескладно — робити перерви, наприклад, із першої до четвертої години дня», — за добу до «історичного» рішення благав хорват Додіг, чий турнірний шлях завершився матчем другого кола.

Із величезними труднощами пройшла до третього раунду третя ракетка планети росіянка Марія Шарапова, яка впродовж трьох з половиною годин билася з італійкою Карін Кнапп — 6:3, 4:6, 10:8. Вирішальний сет цього марафону тривав 115 хвилин. Три сети для перемоги знадобилося й іншій екс–першій ракетці світу, данці Каролін Возняцьки, яка здолала американку Макхейл — 6:0, 1:6, 6:2. Водночас білоруска Вікторія Азаренко (2), іспанець Рафаель Надаль (1) та швейцарець Роджер Федерер використали мінімальну кількість партій для продовження боротьби.

* * *

Учора наші співвітчизники вступили в боротьбу на парному турнірі «АО». Першою свій матч зіграла Ірина Бурячок, яка в парі з грузинкою Оксаною Калашніковою, поступилася досвідченому тандему Кузнецова/Стосур (Росія/Австралія) — 1:6, 2:6. Програли свій поєдинок і Ольга Савчук з Лесею Цуренко. Їхніми кривдницями стали німкені Бек та Петкович — 6:4, 6:2.