Шанс для реабілітації

17.01.2014

Безславно завершивши виступи в головному клубному турнірі континенту, «Будівельник» отримав нагоду реабілітуватися в Єврокубку, куди підопічні Айнарса Багатскіса потрапили «автоматом» як невдахи Євроліги.

Нагадаємо, що в минулому сезоні «Будка» вдало виступила в ЄК, дійшовши до півфіналу. Від складу торішньої команди мало хто залишився. З основних — хіба що центровий Михайло Анісімов та травмований капітан Артур Дроздов. Тож увесь нинішній сезон Багатскіс тільки тим і займається, що шукає баланс усередині нового колективу. І якщо в регулярному чемпіонаті української суперліги для виправлення невдалого старту у «гладіаторів» ще є достатньо матчів, то в швидкоплинному Єврокубку часу на розкачку немає. Свій перший матч другого групового раунду ЄК «Будівельник» програв турецькому «Банвіту», тож позавчора в домашній грі проти словенської «Олімпії» права на помилку не мав.

Старт поєдинку засвідчив серйозність намірів господарів Київського палацу спорту, яким удався запаморочливий спурт — 15:0. Щоправда, перша чверть загалом завершилася з мінімальною перевагою «Будки». Наступна десятихвилинка також почалася з потужного натиску киян. Маючи в середньому восьмиочкову фору, «Будівельник», у складі якого виблискував литовець Даріуш Лавринович, без особливих проблем зміг довести зустріч до перемоги. «Під час гри ми постійно втрачали концентрацію», — пояснив причину другої поразки поспіль наставник команди з Любляни Алес Піпан. Важко назвати ідеальним позавчорашній поєдинок і для «Будки» — Багатскіс розкритикував підопічних, які припускалися частих втрат. Проте, хай там що, після серії єврокубкових поразок «гладіатори» знову стали на переможний шлях.

Кращі результати має южненський «Хімік». Упевнено подолавши перший раунд турніру дебютного для себе Єврокубка, підопічні Карліса Мужнієкса демонструють впевненість і в «топ–32». Після стартового виграшу в чорногорських «Раднічок» південці позавчора в гостях переграли віце–чемпіонів Франції — «Страсбург», який, як і «Будівельник», вилетів із Євроліги.

Серед невдах ЄЛ, які переключилися на Єврокубок, фігурує також і найсильніша команда минулої французької першості — «Нантер», де грає українець Сергій Гладир. У матчі проти турецької «Каршіяки» наш співвітчизник набрав 15 очок, ставши третім за результативністю у своїй команді.

ТАБЛО

Єврокубок. Другий груповий раунд. 2–й тур. Група І. «Каршіяка» — «Нантер» — 79:84, «Канту» — «Ульм» — 97:106.

Турнірне становище: «Ульм», «Нантер» — 2 перемоги/ 0 поразок, «Канту», «Пінар» — 0/2.

Група N. «Страсбург» — «Хімік» — 72:78 (Дюпорт (20) — Шулер (25), Тревіс (17), «Раднічки» — «Альба Берлін» — 75:85.

Турнірне становище: «Альба», «Хімік» — 2/0, «Страсбург», «Раднічки» — 0/2.

Група M. «Будівельник» — «Олімпія» — 88:76 (Лавринович (23), Ехерн (20) — Омич (21)), «Хапоель» (Єрс) — «Банвіт» — 92:73.

Турнірне становище: «Хапоель» (Єрс) — 2/0, «Будівельник», «Банвіт» — 1/1, «Олімпія» — 0/2.

* * *

НБА. «Фінікс» — «Лейкерз» — 121:114.

Український центровий «Фінікса» Олексій Лень у вчорашньому матчі проти «Лос–Анджелес лейкерз» відзначився грубим фолом у захисті проти Ніка Янга, спровокувавши бійку за участю кількох гравців. Лень отримав вилучення, а перед тим за 4,5 хвилини встиг набрати 2 очки, зробити 3 підбори й поставити блок–шот.