Нагорода знайшла героя через 44 роки

15.01.2014

Цілих 44 роки знадобилося мешканцеві колишньої Німецької Демократичної Республіки Гюнтерові Цеттлу, щоб отримати свій приз за перемогу в радіовікторині. У 1969 році старшокласник зі Східної Німеччини потайки слухав заборонену радіостанцію з капіталістичного Заходу. І вирішив взяти участь в оголошеному нею письмовому конкурсі, нагородою за виграш у якому була платівка гурту The Creation.

Хлопець надіслав на радіо листівку з відповідями на запитання вікторини, проте реакції так і не дочекався. Тож вирішив, що просто неправильно відповів.

Насправді ж, як і слід було очікувати, листівка з–за «залізної завіси» потрапила в руки спецслужб НДР — «штазі». Гюнтер дізнався про це аж у 2010–му, коли вирішив ознайомитися зі своєю справою у вже відкритих на той час архівах східнонімецького «КДБ».

Передусім Цеттла цікавило, чому здобувши профільну освіту, він не міг знайти в НДР роботу вчителя — чоловікові всюди відмовляли. Влаштуватися за покликанням педагог зміг лише тоді, коли «залізна завіса» впала і він одразу переїхав на Захід. З’ясувалося, що його «неблагонадійність» була спричинена неголосуванням на парламентських виборах.

Проте набагато цікавішою знахідкою виявилася та сама листівка «на радіо», яка провалялася в архівах «штазі» понад 40 років. Новина про знахідку дійшла до редакції радіостанції. І хоча вікторину закрили невдовзі після тієї самої передачі, яку слухав школяр Гюнтер, керівництво каналу вирішило вручити 63–річному чоловікові його законний приз. Адже всі відповіді в листівці виявилися правильними.