Спекотні випробування

15.01.2014

Наївно було сподіватися, що український «десант», який у складі п’ятьох тенісистів висадився в «Мельбурн–парку», без втрат зможе подолати перше коло «Аустреліен оупен». Після успішної понеділкової вилазки Олександра Долгополова вчора вступили в бій решта наших співвітчизників. У підсумку, із чотирьох двобоїв лише в одному перемога дісталася представникові України.

Щоправда, звитяга першої ракетки країни Еліни Світоліної над титулованою росіянкою Світланою Кузнєцовою варта кількох невдач. По суті, після п’ятничного жеребкування на прохід 19–річної харків’янки до наступного кола сподівалися найменше. Проте Еліна створила міні–сенсацію, вибивши з розіграшу досвідчену опонентку, в активі якої є перемоги на «Ролан Гарросі» та «Ю–Ес оупен». Сіяна під 19–м номером Кузнєцова сподівалася на пристойний виступ і на відкритому чемпіонаті Австралії, де рік тому дійшла до чвертьфіналу. Однак на її шляху стали амбітна українка та, за словами самої росіянки, травма ноги.

А ще тенісисткам неабияк заважала 40–градусна спека. «Я вважаю, що в таку погоду виходити на корт не можна. Ми ж не на виживання граємо», — зазначила після невдалої гри Кузнєцова. Хай там що, але умови для обох суперниць були однакові. І Світоліна дуже швидко — за 1 годину 10 хвилин — розібралася з 28–річною уродженкою Санкт–Петербурга — 6:3, 6:3.

Підтримати переможний порив найсильнішої тенісистки України не змогли її партнерки по національній збірній. Друга ракетка країни Леся Цуренко в напруженому поєдинку програла Варварі Лепченко зі США — 6:2, 3:6, 4:6 — та, з огляду на минулорічний успіх, коли киянка дійшла до третього кола «АО», буде змушена розпрощатися з «топ–100».

Невдачею завершився дебют Надії Кіченок в основній сітці турніру з серії «Гранд шлем». За 1 годину й 35 хвилин представниця Дніпропетровщини, яка наразі посідає 106–ту позицію в рейтингу WTA, поступилася 61–й ракетці світу, японці Аюмі Моріті — 2:6, 6:7.

Нетривалим виявилося перебування на турнірній дистанції й нашого Сергія Стаховського, який у чотирьох сетах поступився росіяновіТеймуразу Габашвілі — 7:6, 4:6, 2:6, 0:6. Як заявив після матчу Стах, причиною невдачі стали проблеми зі здоров’ям. У своєму «Твіттері» він написав: «Ненавиджу вилітати зі змагань через травму. Прошу вибачення, якщо когось розчарував».

Від Сергія очікували гідного виступу на «АО», адже перед цим він непогано розім’явся в Сіднеї, де вперше за чотири роки дійшов до півфіналу турніру АТР, в якому поступився австралійцеві Бернарду Томичу.

Схоже, що той турнір, на якому Стаховський зіграв шість поєдинків (три — в кваліфікації, три — в основній сітці) неабияк ударив по фізичному здоров’ю не тільки Сергія, але й Томича, який учора не зміг дограти стартовий поєдинок «Аустреліен оупен» проти Рафаеля Надаля.