Коридор ганьби для «Беркута»

14.01.2014
Коридор ганьби для «Беркута»

Юрія Луценка побили, коли він намагався захистити людей від «беркутівців».

Учора кілька сотень активістів Євромайдану вкотре протестували під будівлею МВС. Причиною стало масове побиття протестувальників бійцями «Беркута» під будівлею Києво–Святошинського райсуду минулої п’ятницi. Тiєї ночі вже під будівлею Святошинського райуправління столичної міліції кийками розбили голову й екс–главі МВС Юрію Луценку. Тож активісти не лише колядували на Богомольця, 10, затягуючи «Над вертепом звізда ясна...», а й порівнювали «Беркут» із «півнями», а МВС — із «курником». Ще й символічно закидали асфальт перед МВС копійками, щоб міністру Віталію Захарченку вистачило «на дорогу до Сибіру». Посадовці МВС до активістів на вийшли, але в заяві, поширеній прес–службою, попросили більше тут не мітингувати і не блокувати вхідні двері, бо це начебто «заважає громадянам звертатися до міліцейського відомства зі своїми проблемами».
Щодо самого міністра, то джерела сайту «Українська правда» повідомляють, що саме Віталій Захарченко є найвищим українським посадовцем, прізвище якого включено до проекту списку осіб, проти яких уряд США планує запровадити санкції. Позачергові слухання на засіданні Комітету з міжнародних справ Сенату США під назвою «Наслідки кризи в Україні» мають відбутися вже завтра.

А судді хто? І де ті терористи?

Зазначимо, що ввести санкції проти українських можновладців Сенат США неодноразово закликала українська опозиція. Черговий такий заклик позавчора поставив на голосування під час Народного віче лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк. «Перший, хто повинен бути в списку на санкції Заходу, — це міністр МВС Захарченко і вся їхня банда, яка давала команду бити людей!» — гнівався Арсеній Петрович.

Євромайдан цю пропозицію підтримав. Тоді як лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов природно вважає, що можливе рішення США щодо запровадження санкцій проти низки українських чиновників є нічим іншим, як... втручанням у внутрішні справи України.

Чергове загострення протистояння сталося минулої п’ятниці там, де мало хто очікував: під час оголошення вироку так званим «васильківським терористам» у Києво–Святошинському райсуді. Рішення Феміди засудити депутатів Васильківської міськради Ігоря Мосійчука і Сергія Бевза та помічника депутата Володимира Шпару до шести років позбавлення волі нібито лише за намір підірвати пам’ятник Володимиру Леніну в Борисполі під час святкування Дня Незалежності у 2011 році обурило присутніх людей, які заглушили суддю Юрія Бурбелу вигуками «Ганьба!».

Усіх трьох хлопців визнано винними у підготовці теракту та незаконному поводженні зі зброєю й вибуховими речовинами, а також у закликах до повалення конституційного ладу. Хоча раніше вони неодноразово заявляли, що вибухівку їм підкинули спецслужби, а свідки по справі заявили у суді, що на досудовому слідстві на них чинився тиск. Ленiна в Борисполi зняли за рiшенням мiсцевої ради. Але вирок суду не влаштував прокуратуру — вона просила всім трьом по дев’ять років. Тож представники держобвинувачення ще й оскаржуватимуть вирок!

У результаті суддя Бурбела залишив залу в супроводі бійців «Грифона», які ледь розчистили йому шлях, влаштувавши колотнечу (згодом стане відомо, що суддя опинився у реанімації з невідомих причин). Але вже на вулиці люди заблокували будівлю суду й не дали виїхати автозаку із засудженими. І тут знову «відзначився» спецпідрозділ «Беркут», викликаний на місце НП. За словами нардепа від «Свободи» Едуарда Леонова, бійці повалили його на землю і били ногами. Постраждали й нардепи Юрій Бублик та Павло Кириленко.

Жорстоко було побито й пересічних активістів, одному з яких навіть зламали ногу. «Свободівець» Кириленко додав, що «біля суду «Беркут» бив усіх, навіть жінок, а люди отримали травми голови, ніг та колін», застосовували сльозогінний газ. У МВС згодом додали, що міліція припинила порушення громадського порядку, а щоб «забезпечити безперешкодний проїзд службового автомобіля», бійці «Беркута» просто «відтіснили мітингувальників від авто, створивши коридор для його проїзду».

Щонайменше сімнадцять активістів звернулися по допомогу до медиків. Тоді як у МВС кажуть, що близько двох десятків бійців «Беркута» отримали різні ушкодження, а одного з них госпіталізовано з переломом ноги. Як видно з фоторепортажiв, газ застосовували й опозицiонери.

«Беркут», знімай маску і не бий по голові

Уже коли «Беркут» на п’яти службових автобусах повертався на місце дислокації, поблизу Святошинського райуправління міліції його заблокували кілька десятків машин Автомайдану, які нібито випадково й одночасно поламалися! Спілкування людей і «беркутівців» відбувалося на підвищених тонах, хоча були й розмови про життя... Окремі бійці погрожували протестувальникам, інші говорили, що «нас не можна перевиховати — нас можна тільки убити». Тоді як автомайданівці вимагали від «беркутівців» зняти маски і пред’явити посвідчення, як це передбачено законом «Про міліцію». Це було головною вимогою тисяч протестувальникiв, якi заблокували спецзагiн. За висновком Автомайдану, саме цi «беркутiвцi» били людей пiд судом.

Не обійшлося без нових жертв: екс–главі МВС Юрію Луценку кийками розбили голову, коли хтось із протестувальників почав розхитувати спецавтобус. Перед цим екс–міністр закликав колишніх підлеглих не застосовувати силу проти мирних громадян та емоційно образив одного підполковника, назвавши його «під...ом».

«Розбили на обличчі окуляри. Він впав, втратив свідомість, лише тоді вони перестали його бити!!!» — розповіла згодом його дружина Ірина Луценко. Усі вихідні Юрій Луценко провів у реанімаційному відділенні приватної лікарні, днями його перевели у звичайну палату, стан його залишається важким. У нього закрита черепно–мозкова травма, струс мозку, рвані рани, а також забої.

Лідери опозиції назвали його побиття «звірячим» і розцінюють його як «замах на вбивство». Тоді як представники влади, зокрема дипломати з МЗС, вже починають переконувати послів іноземних держав, що жодного доказу, що Луценка побив саме «Беркут» нібито немає...

І головне: активістам у ніч iз п’ятниці на суботу таки вдалося змусити «беркутівців» зняти маски і пройти до райуправління через своєрідний коридор ганьби. Це стало справжньою, хай i невеликою, перемогою мирного Майдану.

Згодом прокуратура Києва відкрила низку кримінальних проваджень: за перевищення службових повноважень «Беркутом» біля суду, а також щодо отримання тілесних ушкоджень Луценком на проспекті Перемоги,109. Окрім того, слідчі міліції за тими ж подіями розпочали кримінальні провадження за фактом хуліганства з боку мітингувальників, незаконного втручання у діяльність суду, а також опору працівникам міліції. Пізніше було відкрито кримінальне провадження за фактом блокування транспортних магістралей.