Мельбурнська точка відліку

10.01.2014
Мельбурнська точка відліку

Фаворит чоловiчого турнiру Рафаель Надаль уже тренується в «Мельбурн–парку». (Рейтер.)

За кілька днів у Мельбурні почнеться перший у сезоні турнір серiї «Великого шолому» — «Аустреліен оупен». Окремі тенісисти планети від початку поточного тижня вже випробовують корти «Мельбурн–парку», долаючи кваліфікацію на шляху до основного раунду турніру. Штурмувати відбірковий бар’єр взялися одразу восьмеро представників України — п’ятеро жінок та троє чоловіків. Утім, вийшовши на старт вельми численною колоною, на підході до другого кола кваліфайн–раунду «синьо–жовті» ряди суттєво поріділи. Свої першi матчi виграли тiльки троє наших співвітчизникiв.

Дуже швидко спакувала валізи Марина Заневська, посіяна у квалiфiкацiї під шостим номером. У двох сетах вона поступилася чорногорці Данці Ковінич — 1:6, 6:7. Безсилою перед полькою Магдою Лінетт (8) виявилася Людмила Кіченок (3:6, 4:6). Зачохлила ракетку Юлія Бейгельзімер, хоча й нав’язала відчайдушну боротьбу американці Вікторії Дюваль — 6:4, 1:6, 4:6. На щиті залишив Мельбурн Денис Молчанов, який не встояв перед бразильцем Андре Гемом — 4:6, 4:6. За бортом кваліфікації залишився й Сергій Бубка–молодший, поступившись росіянину Валерію Руднєву (4:6, 6:7).

Утім, думається, поразка не надто засмутила Сергія, адже головне — інше. Випавши ще в листопаді 2012 року із вікна третього поверху паризького готелю, Бубка не тільки залишився живим, а й змiг повністю відновитися від отриманих травм. Тож, думається, після такого «камбеку» до Сергія прийдуть і нові спортивні перемоги.

Варто відзначити, що мельбурнські корти стали поворотною точкою в житті й російської тенісистки Аліси Клейбанової, яка повернулася у великий спорт після тривалої боротьби з важкою хворобою — лімфомою Ходжкіна. Щоправда, як і Бубка, програла свій поєдинок на стартi вiдбору.

Водночас дебют нового «шлемного» сезону виявився вдалим для українки Анастасії Васильєвої, котрій удалося здолати Марію Ірігоєн із Аргентини (6:4, 6:1), та Ольги Савчук, яка вирвала перемогу в японки Саче Ішізу — 6:3, 5:7, 6:4. Успішним стартом на мельбурнських кортах може похвалитися й Ілля Марченко, під натиском якого не встояв чех Ярослав Поспішил (6:2, 6:4). Загалом на шляху до головного раунду кожен охочий має виграти по три поєдинки.

Жеребкування основної сітки відбудеться вже сьогодні. У нiй незалежно від підсумків кваліфікації, вже мають заброньовані місця Олександр Долгополов, Сергій Стаховський, Еліна Світоліна та Леся Цуренко. Перші матчі турніру, призовий фонд якого, до слова, становить 16 мільйонів австралійських доларів, заплановані на понеділок. Поєдинки проходитимуть у дві сесії: ранкову й вечірню. Перерва на «обід» обумовлена спекотною погодою, яка в цей час панує в Австралії.

Боротьба за головні трофеї «АО» точитиметься вочевидь напружена. Адже володар трьох останніх австралійських «шоломів» Новак Джокович, хоч нещодавно і поступився місцем на вершині рейтингу АТР Рафаелю Надалю, «віддавати» свій найулюбленіший турнір «ґрунтовому королю» не планує. Уболівальники очікують на цікаву дуель і у фіналі жіночого розіграшу, де, за прогнозами, мають зійтися перша ракетка планети, неперевершена Серена Уїльямс та переможниця двох останніх «Аустреліен оупен» бiлоруска Вікторія Азаренко, котра матиме другий номер посіву. До речі, на першому в цьому сезоні представницькому турнірі WTA в Брісбені головний приз розіграли Серена й Вiка. «Вікторія» дісталася «Чорній перлині». З виграшу великого турніру АТР — в Катарi — розпочав і Рафаель Надаль.

Також найсильніші українські тенісисти проводять підготовку до «АО» в Сіднеї. Сергій Стаховський, здолавши австралійця Марінко Матошевича 6:4, 6:3, вперше за три роки пробився до півфіналу турніру АТР. За вихід до фіналу він посперечається з іншим австралійцем, Бернардом Томичем, який в 1/4 фіналу став кривдником нашого Олександра Долгополова (6:3, 6:4).

Нездоланним виявився чвертьфінальний бар’єр турніру WTA в Хобарті для українки Ірини Бурячок. У парі з грузинкою Калашниковою вона поступилася іспанському дуету Арруабаррена–Весіно/Солер–Еспіноса — 5:7, 1:6.