Багато зерна — дешевий хліб

09.01.2014

Аграрний фонд України планує цьогоріч щомісячно постачати у регіони близько 81,7 тис. тонн борошна для випікання соціальних сортів хліба із зерна державних запасів. Торік подібні обсяги становили 76,6 тис. тонн. Вартість однієї тонни борошна вищого сорту, яке продає Фонд, становить 2986 гривень.

Як зазначають у відомстві, борошно реалізовуватимуть за фіксованими цінами, що дозволить виконати умови меморандуму між обласними державними адміністраціями і хлібопекарськими підприємствами щодо стабілізації цін на хліб соцiальних сортів. «Забезпечення виробників хліба державним борошном із другої половини 2012 року дозволяє утримувати вартість соціальних сортів хліба на стабільному рівні», — пояснили в Аграрному фонді.

У 2012—2013 маркетинговому році АФУ закупив за форвардними контрактами 1,034 млн. тонн зерна врожаю 2013 року. Аграрії отримали за нього 939 млн. гривень бюджетних коштів авансом. У нинішньому році Фонд планує здійснити форвардні закупівлі в обсязі 1,2 млн. тонн. Як відомо, у минулому році українські аграрії намолотили 63 млн. тонн зерна, що є абсолютним рекордом за всю нашу історію.