Робота для скаутів

26.12.2013
Робота для скаутів

Під кільцем «Дніпра» — форвард «Будки» Олександр Тищенко. (прес–служби БК «Будівельник».)

Кадрова «текучка», яку щороку переживають наші чоловічі баскетбольні клуби, не може не дивувати. Кадри — передусім темношкірі легіонери зі США — змінюються, як у калейдоскопі. Утім, керівники БК визнають, що не можуть з цим нічого вдіяти. Не завжди раді вимушеним ротаціям і наставники команд. Приміром, очільник «Будівельника» Айнарс Багатскіс, чий оновлений колектив провалив дебют у Євролізі й загруз посеред турнірної таблиці вітчизняної суперліги, мабуть, не раз згадував гравців, із якими в минулому сезоні дійшов до півфіналу Єврокубка.

А от інший латиш — Карлієс Мужнієкс — навряд чи гнівається на скаутів «Хіміка», адже колектив йому підібрали хороший. Готуючись до дебюту в Кубку Європи, табір южненців поповнила ціла група класних американських виконавців, і вони допомогли своєму новому клубу успішно подолати перший груповий раунд ЄК, а також посприяли його виходу в лідери регулярного сезону суперліги.

На першу позицію протоколу підопічні Мужнієкса піднялися минулого уїк–енду, коли в гостях перемогли «Донецьк». Саме «тигри» з Донбасу очолювали до того часу турнірну таблицю. А позавчора «Хімік» завершив виїзне турне по Донеччині важкою перемогою над «Азовмашем» — 79:72. Уже традиційно для нинішнього сезону, на перших ролях у южненців були новачки — Пол Ділейні, Джамал Шулер і Метт Гейтенс, котрі втрьох здобули більшу половину командних очок — 46.

У маріупольському матчі, що­правда, розчарував четвертий новобранець «Хіміка» — Ромео Тревіс. Маючи постійне місце в «старті», темношкірий форвард, який за підсумками минулого ігрового тижня потрапив до символічної збірної суперліги, азовцям закинув лише одне очко. Утім не виключено, що це був перепочинок напередодні поєдинку з «Будівельником», який завтра відбудеться в Южному.

Після відверто невдалого виступу на груповому етапі Євроліги, де в десяти матчах «будівельники» здобули лише дві перемоги, команда Багатскіса тепер мусить зосередитися на внутрішній першості. Перед позавчорашньою зустріччю з «Дніпром» чинні чемпіони мали п’ять перемог проти п’яти поразок. Зустріч із передостанньою командою «регулярки» дозволила «гладіаторам» дещо підправити статистику. Вікторію з різницею «+15» столичні баскетболісти здобули без участі свого лідера Даріуша Лавриновича, якому Багатскіс надав відпочинок.

Після невдалого старту небагато шансів на осічку мають і столичні «вовки». Перед баскетболістами «Києва» керівництво клубу поставило чіткий орієнтир — «плей–оф», і наразі молода команда Віталія Чернія — найгірша за підсумками минулого сезону — тримається впритул до прохідного восьмого щабля.

БК «Одеса», яка минулий чемпіонат завершила на третьому з кінця місці, нині перебуває на високому четвертому згори. З огляду на результативність підопічних Олега Юшкіна — а в суботньому матчі проти «Азовмашу» одесити встановили рекорд сезону за закинутими двоочковими кидками (38 із 56), дивуватися їхній позиції не варто.

ТАБЛО

Чоловіки. Суперліга. «Азовмаш» — «Хімік» — 72:79, «Київ» — «Галичина» — 86:82, «Черкаські мавпи» — «Миколаїв» — 84:72, «Будівельник» — «Дніпро» — 90:75.

Турнірне становище: «Хімік» — 10 перемог/1 поразка, «Донецьк» — 10/2, «Ферро», «Одеса» — 8/4, «Будівельник» — 6/5. «Галичина», «Азовмаш» — 6/6, «Київ» — 5/7, «Мавпи» — 4/6, «Кривбас» — 4/8, «Миколаїв» — 3/7, «Дніпро» — 2/10, «Дніпро–Азот» — 1/8.

* * *

Жінки. Вища ліга. ТІМ–СКУФ — «Тигри–ЄНУ» — 81:80.