Не для опозиції, а для блага міліції?

25.12.2013

Позавчора ввечері Президент Віктор Янукович підписав ухвалений парламентом минулого четверга так званий закон «про амністію євромайданівців». Про це повідомила прес–служба Банкової з посиланням на главу АП Сергія Льовочкіна. За його словами, Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» підписано в тій редакції, що надійшла до АП, та направлено на опублікування.

Теоретично, «Євромайдан» міг би записати це до переліку своїх перемог. Адже, скажімо, на народному вічі в неділю Олег Тягнибок, виступаючи зі сцени, звинувачував Президента у зволіканні з візуванням закону «про амністію опозиції» та заводив багатотисячну юрбу скандуванням: «Янукович! Під–пи–ши!» Мовляв, адже за закон проголосували аж 339 депутатів.

Однак детальне ознайомлення юристів із текстом документа, прийнятого Верховною Радою, змусило замислитися. Дуже схоже на те, що закон стане індульгенцією не так для затриманих активістів Євромайдану, як для їхніх гнобителів — пп. Сівковича, Попова, Коряка, проти яких триває розслідування у зв’язку з кривавим побиттям молоді в ніч на 30 листопада, інших керівників, а також пересічних «беркітівців», схильних до жорстокої розправи з мітингувальниками.

«Я, звісно, розумію, що зараз зіпсую всім свято, але просто цікаво — чи всі подуріли, чи, може, в опозиції закінчились юристи або зникла здатність думати головою? Чи хтось узагалі читав ці п’ять статей? Чи зрозуміли написане?» — пише у своєму блозі адвокат Євгенія Закревська.

Перші три статті закону 19 грудня виглядають так (дослівно): «1. Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом. 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю. 3. Нові кримінальні провадження та прова­дження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1...»

У статті 4 ідеться зокрема про те, що «особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення...»

«Це означає, що кримінальне провадження, в межах якого допитували й обіцяли притягнути до відповідальності Сівковича, Коряка і Попова, підлягає закриттю — див. ст. 2 закону... Аналогічна доля у потенційних проваджень щодо дій правоохоронців 1–го й 11 грудня... і щодо всіх інших дій, до яких може вдатися влада для ліквідації Майдану аж до моменту оприлюднення закону... А цей момент, як ми розуміємо, визначається Президентом», — зазначає Євгенія Закревська.

За словами юристки, закон суперечить ст. 6 Конституції, яка передбачає розподіл влади на законодавчу, виконавчу і судову, «відтак закон у потрібний момент наш загадковий Конституційний Суд може визнати неконституційним або розтлумачити... так, як це буде потрібно».

Якщо так, справді стає зрозумілим, чому фракція «Регіонів» у ВР так охоче погодилася підтримати проект, авторами якого виступили БЮТівець Петренко, «УДАРівець» Карпунцов, «свободівець» Махніцький, «регіонали» Юрій Мірошниченко та Шуфрич. І чому головним комітетом, через який подавався законопроект, був Комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

«Не сідайте грати в карти з шулерами, — резюмує юристка. — Я дуже сподіваюсь, що це «юридичне абищо» допоможе хоч б дев’ятьом невинно затриманим на Банковій. І в будь–якому випадку прошу не припиняти захист потерпілих».

А вчора нардеп від Партії регіонів ПР Володимир Олійник уже встиг розтовкмачити агенції «Інтерфакс–Україна»: закон про «амністію» для учасників акцій протесту та масових заходів буде поширюватися і на співробітників міліції — адже вони, мовляв, теж «учасники масових заходів».

Крім того, як сказав Олійник, якщо опозиціонери й надалі утримуватимуть захоплені в центрі Києва приміщення, після публікації норми цього закону на них поширюватися вже не будуть.

А ТИМ ЧАСОМ...

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко
найближчим часом може опинитися в тюрмі

Про це розповіли вчора на брифінгу у штабі Національного спротиву лідери «Батьківщини» Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов.

«Вони хочуть посадити Власенка і зробити це на свята», — заявив Яценюк. За словами Турчинова, «після проведення фальшивих експертиз та слідчих дій» прокуратура завершила слідство й передала до суду побутову справу 5–річнної давнини щодо нібито фізичного насильства, застосованого Власенком проти колишньої дружини Наталі Окунської, і «трійка суддів буде розглядати цю справу у прискореному порядку».