Працевлаштування зареєстрованих безробітних збільшилося на третину

25.12.2013
Працевлаштування зареєстрованих безробітних збільшилося на третину

Державний центр зайнятості приділяє велику увагу профнавчанню та працевлаштуванню інвалідів. Тільки у Волноваcькому районі, що на Донеччині, цього року стали до роботи 22 особи із особливими потребами. (з сайта dcz.gov.ua.)

Державній службі зайнятості України днями виповнилося 23 роки. І хоча це не ювілей, у службі зазвичай підбивають підсумки. Тим більше що останній рік служба працювала в новому законодавчому полі і має вагомі здобутки. Закон «Про зайнятість населення», який набув чинності 1 січня 2013 року, містить важливі нововведення, що стосуються роботодавців і найманих працівників. Про його ефективність свідчить хоча б така статистика: протягом січня–листопада 2013 року отримали роботу 773,7 тисячi осіб, з них 515,1 тисячi зареєстрованих безробітних, що на третину більше, ніж за такий же період 2012 року.

Головні плюси

Отже, нагадаємо окремі важливі новації Закону «Про зайнятість населення». Людина, яка звернулася до центру зайнятості в пошуках роботи, отримує статус безробітного з першого дня реєстрації в центрі (раніше було з восьмого дня).

Розмір максимальної допомоги iз безробiття (для тих, хто має на нього право) тепер є єдиним по всій Україні. Раніше він обмежувався середньою зарплатою по регіону, де був зареєстрований безробітний. Тепер дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для працездатних осіб (на сьогодні це 4872 грн.). Посилені також соціальні гарантії у сприянні працевлаштуванню недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці людей. Так, уперше в українському законодавстві до такої категорії віднесено не тільки матерів, а й батьків малолітніх дітей, самотніх батьків, батьків, які мають на утриманні дитину–інваліда.

Рука порятунку для зовсім дорослих

Відповідно до нового закону, особи, старші 45 років, страховий стаж яких не менший 15 років, мають право на отримання ваучера на навчання. Його вартість встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

«Ваучер — квиток у молоде минуле, — зазначає харків’янин Ігор Гетьман, колишній безробітний, який нині навчається у вузі. — Студентські роки омолоджують, міняється застарілий світогляд».

«При підборі персоналу роботодавець має звертати увагу на наявність у людини бажання працювати, а не на її вік, — вважає міністр соціальної політики Наталія Королевська. — А людям, яким виповнилося 45 років, не треба зневірюватись у власних можливостях і відчувати себе непотрібними суспільству. Якщо вони зацікавлені у інноваційних підходах до роботи і прагнуть бути попереду молоді не тільки у досвіді, а й у знаннях та навичках, їм на допомогу завжди прийде служба зайнятості».

Професію визначило тестування

...Про Рокитнівський центр зайнятості, що на Рівненщині, Іван Балдич iз села Вежиця довідався ще у школі від його спеціалістів, які приїжджали до випускників. Юнак цікавився технікою, але вагався, яку професію обрати. Тож по пораду звернувся до центру зайнятості. Пройшов тестування і, отримавши направлення на навчання до Рівненського центру професійно–технічної освіти служби зайнятості, почав там вчитися на зварника ручного зварювання.

«Мене поселили у чудовий гуртожиток. Я з вдячністю згадую викладачів, нових добрих друзів. Після навчання консультант центру направила мене на роботу в ДП «Рокитнівське лісове господарство» зварником ручного зварювання. Я задоволений».

Іван був працевлаштований в лісгосп за новою законодавчою нормою — на робоче місце з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на соціальне страхування.

Конкурс на кращий бізнес–план серед колишніх безробітних

Львівський обласний центр зайнятості разом із соціальними партнерами провів конкурс на кращий бізнес–план підприємницької діяльності серед колишніх безробітних, котрі за сприяння служби зайнятості розпочали власну справу. У змаганні взяли участь понад 50 підприємців. Переміг дрогобичанин Павло Нєдєлько. Він вирощує овочі у теплиці площею понад 200 кв. м. Урожай реалізує дружина у власному магазині.

«У новому законі збережено можливість для безробітного одноразово отримати всю суму належної йому допомоги з безробіття. Крім того, для всіх громадян, які мають намір стати підприємцями, закон передбачає безоплатні індивідуальні та групові консультації, — каже директор Державного центру зайнятості Лариса Сідельнікова.— До таких консультацій на громадських засадах можуть долучатися органи державної влади, асоціації підприємців, банки, бізнес–центри, лізингові компанії тощо».

Прояви себе на громадських роботах

Існує ще одна форма допомоги безробітним, яка часто стає першою сходинкою до бажаної роботи. Законом «Про зайнятість населення» передбачені громадські роботи. Це оплачувані роботи тимчасового характеру, які відповідають потребам певної територіальної громади.

Так, у Ржищеві, що на Київщині, безробітні причепурили місто до проведення VI Міжнародного етнографічного фестивалю «Трипільське коло» та міського фестивалю «Ржищівський вінок». А безробітні Богуславського району ремонтували будинок сімейного типу в селі Дибинці в родині Шнуренків, які виховують семеро прийомних дітей.

«Участь у тимчасових роботах дає можливість безробітним громадянам отримати певний досвід роботи в колективі, покращити матеріальне становище, зарекомендувати себе з позитивної сторони та отримати шанси на постійне працевлаштування на підприємстві», — вважає директор Державного центру зайнятості Лариса Сідельнікова.