Гроші як тринадцятий гравець

25.12.2013

Про те, що донецький «Металург» порушив правила «фінансового фейр–плей» стало відомо ще у вересні, а кілька днів тому УЄФА оголосив про покарання «метадонів», які вчасно не надали інформацію про прострочені платежі станом на 2012 рік. Арбітражна палата Європейського футбольного союзу з фінансового контролю клубів постановила, що «Металург» має бути відсторонений від участі в одному розіграші єврокубкового турніру, до якого донеччани проб’ються в найближчі три сезони. Щоправда, керівники «МД» мають шанс уникнути покарання, якщо до 31 січня 2014 року доведуть, що погасили прострочену заборгованість.

Власне, донецький «Металург» — не перший вітчизняний клуб, який отримав покарання від УЄФА. Сімферопольській «Таврії», яка також мала борги перед футболістами, що раніше захищали її кольори, до недавнього часу було заборонено здійснювати трансфери.

Нові фінансові правила стали на озброєння й українських футбольних інстанцій. Позавчора КДК ФФУ жорстко постановив: «За несплату футбольними клубами «Буковина» (Чернівці), «Нива» (Тернопіль), «Арсенал–Київщина» (Біла Церква), «Енергія» (Нова Каховка) та «Кристал» (Херсон) частини заявкового внеску на участь у змаганнях ПФЛ України сезону 2013/14 років накласти на них санкцію у вигляді позбавлення права на реєстрацію нових футболістів до моменту погашення заборгованості».

Схоже, український футбол, який свого часу підсів на фінансові «анаболіки» великого бізнесу, починає «здуватися». Економічна криза серйозно вдарила по гаманцях футбольних меценатів, і ті змушені планомірно згортати або просто кидати на півдорозі свої «іграшки».

Так, президент львівських «Карпат» Петро Димінський вчора заявив, що в разі, якщо «біло–зелені» і надалі залишатимуться інвестиційно непривабливими, він згорне фінансування клубу. «Щороку я вкладаю в команду 5–6 мільйонів доларів, але вони мені не повертаються. Фактично, це дотаційний проект», — відзначив Димінський, поскаржившись на відсутність підтримки з боку місцевої влади.