Валилися «Гайдамаки»...

25.12.2013
Валилися «Гайдамаки»...

Атакують київські «Генерали». (прес–служби «ХК «Дзенералз».)

Формуючи пул учасників чемпіонату України–2013/14, Федерація хокею не висувала до команд практично жодних фінансових вимог. Головним було зібрати хоч п’ять клубів. По суті, договір на участь у турнірі, який був під загрозою зриву після краху ПХЛ, скріплювався міцним чоловічим рукостисканням. Схоже, у деяких клубів на «чесному слові» тримаються й домовленості зі спонсорами. Інакше ніяк не можна пояснити історію з вінницькими «Гайдамаками», які вже після першого туру заявили про серйозні проблеми з фінансуванням.

Практично перед кожним наступним своїм матчем вінницька команда заявляла про можливість дострокового припинення виступів у турнірі. Аби не руйнувати структурну піраміду, ФХУ кілька разів ішла назустріч «Гайдамакам» і переносила їхні поєдинки на «кращі часи». Щоправда, спочатку організатори таки зарахували вінничанам технічні поразки через їхній невиїзд без поважних причин на матчі 5–го туру проти «Левів».

Позавчора «Гайдамаки» «проігнорували» першу гру 8–го туру проти «Компаньйона». Невихід команди російського тренера Олега Циркунова і на повторний матч, який мав відбутися вчора ввечері, автоматично ставив крапку у виступах «Гайдамаків» у чемпіонаті. Згідно з регламентом ЧУ, команда, яка пропустила два тури, мусить зійти з дистанції. І, як повідомили «УМ» у федерації, вони не збираються відступати від букви закону задля збереження в турнірі проблемного клубу.

Негаразди з фінансуванням також існують і в «Соколі». Про це перед матчами з «Генералами» заявив асистент головного тренера Сергій Климентьєв. Якби керівництво клубу не почало виплачувати зарплатню за листопад, «соколи», за їхніми словами, не вийшли б на гру проти «Дженералз». Утім, як сказав у коментарі «УМ» Климентьєв, у день матчу команді таки виплатили частину заборгованості. При цьому гравці «Сокола» не виходять із передстрайкового стану, погрожуючи зривом наступних матчів, і вимагають від керівництва сплати заробленого.

«Така ситуація в «Соколі» вже п’ятий рік. Дуже складно сконцентруватися на хокеї, — каже Сергій Климентьєв. — Команду вже залишив лідер першої ланки Олексій Міхейонок. Більшість гравців переймаються насамперед тим, як прогодувати сім’ю».

За словами помічника тренера, наразі тренерський штаб більше зосереджений на тому, як зберегти команду від розвалу, а не досягти спортивного результату. Утім, навіть на тлі фінансових проблем 12–разовий чемпіон країни позавчора в Броварах переграв одного з лідерів чемпіонату — «генералів» (3:2). І це при тому, що частина виконавців лише напередодні повернулася з Універсіади (нагадаємо, на турнірі в Трентіно українці посіли дев’яте місце). Прикметно, що всі шайби «Сокола» у ворота «Генералів» на свій рахунок записала «студентська» ланка Євгена Секірка, який закидав і в Італії.

«Важко одразу назвати причини невдачі. Можливо, недооцінили суперника, а, можливо, переоцінили свої сили», — каже адміністратор «Дженералз» Олександр Пристромко. Напередодні поєдинків із «Соколом» «Генерали» залишилися без лідера своїх атак Миколи Лодигіна. Він перебрався до Великої Британії, де виступатиме за «Халл стінгрейз». «Ми знали про бажання Колі повернутися в клуб, за який він грав у 2006—2008 роках, тож готувалися до його від’їзду», — пояснив Пристромко. За його словами, «Генерали» активно переглядають потенційних новобранців і вже до наступного туру, в якому на них чекає «Компаньйон», планують оголосити про підсилення.

Загалом, як кажуть у ФХУ, спортивна складова чемпіонату їх вельми здивувала, адже очікувалося, що дві команди — «Білий барс» та «Компаньйон» — матимуть беззаперечну перевагу над іншими учасниками. Утім, наразі чотири команди ведуть запеклу боротьбу за чільні місця, і навіть «Леви», не змирившись із роллю хлопчиків для биття, досі не втратили шансів на вихід до «плей–оф».

Додамо, що кілька днів тому Федерація нарешті призначила «куратора» національного чемпіонату. Ним став колишній НХЛівець Дмитро Христич.

ТАБЛО

Чемпіонат України. 8–й тур. «Гайдамаки» — «Компаньйон» — –:+. «Генерали» — «Сокіл» — 2:3 (Бега, 8 (більш.); 60 — Юшков, 28; Задоєнко, 36 (більш.); Секірко, 46; нереалізований буліт: Бега, 46).

Турнірне становище: «Білий барс» — 29 (14 матчів), «Компаньйон» — 27 (12), «Генерали» — 22 (13), «Сокіл» — 17 (11), «Леви» — 10 (14), «Гайдамаки» — 0 (6).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора стали відомі остаточні склади команд «Заходу» і «Сходу», які 11 січня в Братиславі зіграють шостий «матч усіх зірок» КХЛ. Після того як шляхом голосування вболівальники визначили стартові п’ятірки команд, а журналісти назвали другі номери зіркових колективів, оргкомітет КХЛ завершив комплектацію.

На жаль, поміж 19 зірок «Заходу» не знайшлося місця жодному гравцеві донецького «Донбасу».

Збірна Західної конференції виглядає так:

воротарі: Єрьоменко («Динамо» (М)), Лісутін («Витязь»);

захисники: Кіселевич («Сєвєр­сталь»), Горохов («Локомотив»), Денисов (ЦСКА); Озоліньш («Динамо» (Р)), Куїнт («Спартак»), Фостер («Медвешчак»), Чудінов (СКА);

нападники: Бартович, Шатан (обидва — «Слован»), Хосса («Динамо» (Р)), Афіногенов («Витязь»), Радулов, Прохоркін (обидва — ЦСКА), Ковальчук, Тихонов (обидва — СКА), Чічу («Медвешчак»), Комаров («Динамо» (М)).