То ви з Майдану?

20.12.2013
То ви з Майдану?

На Універсіаді–2013 Віталій Кільчицький підтвердив високе реноме українського біатлону. (з сайта universiadetrentino.org.)

Згідно з попереднім планом, «біла» Універсіада–2013 мала відбутися в лютому в Маріборі, проте через фінансові проблеми уряд Словенії відмовився від проведення на своїй території зимового студентського форуму. Натоміть італійське місто Тренто з радістю зголосилося пригріти студентів–зимовиків. Добре розвинена туристична та спортивна інфраструктура провінції Трентіно дозволила італійцям без проблем прийняти майже двотисячну армію спортсменів із 51 країни світу.

Щоправда, через часовий цейтнот нові господарі Універсіади відмовилися від зведення студентського селища й розселили спортивні делегації в готелях, розташованих у безпосередній близькості від місць проведення змагань. Загалом студентські Ігри, які розпочалися минулого уїк–енду, проходять на шести «локаціях» провінції Трентіно — всесвітньо визнаному центрі гірськолижного зокрема та зимового спорту загалом.

На Універсіаду Україна відправила доволі потужний десант, який налічує 87 «штиків». Це шостий за чисельністю склад після росіян, американців, японців, канадців та господарів змагань. Боротьба за медалі точиться в 12 видах спорту; у дев’яти з них виступають українські студенти. Утім лише у двох дисциплінах — біатлоні та лижних гонках — наші співвітчизники реально змагаються за нагороди Універсіади. Станом на вчорашній день в активі «синьо–жовтих» було шість відзнак, iз яких одна — найвищої проби. Натомість на попередній Універсіаді, що проходила два роки тому в турецькому Ерзурумі, українські студенти вибороли 15 відзнак, шість iз яких — золоті.

Володарка поки що єдиного українського «золота» — лижниця Катерина Григоренко, — виграла гонку на 5 км вільним стилем. Щоправда, місце на вершині п’єдесталу їй довелося розділити з норвежкою Астрід Слінд, котра показала ідентичний з українкою час. Цікаво, що бронзова призерка — сумчанка Марина Анцибор — відстала від переможниць на 0,2 секунди. Нагадаємо, що в активі Григоренко також є й «срібло» Універсіади–2013, відтак студентка Львівського державного університету фізичної культури ввійшла до переліку мультимедалістів турніру.

Цікаво, що на горі цього протоколу перебувають одразу троє польських спортсменів — двоєборець Адам Цеслар, біатлоністка Вероніка Новаковська–Зємняк та ковзаняр Ян Марек Шиманський, в активі яких по дві золоті та одній срібній нагороді.

Власне польська збірна, яка на попередній Універсіаді не виграла жодного «золота», посідає другу позицію в медальному заліку Трентіно–2013, маючи на своєму рахунку 21 відзнаку (9 золотих, 9 срібних та 3 бронзових). Очолюють же табеля про ранги, доволі очікувано, — росіяни (12–11–15).

Відзначимо, що по кілька нагород також виграли й наші біатлоністи — Віталій Кільчицький та Дмитро Підручний. До своїх індивідуальних відзнак спринтерської гонки хлопці додали «срібло» змішаної естафети, в якій їм допомагали Ірина Варвинець та Яна Бондар.

Загалом, окрім висококласних біатлоністів та лижниць — Підручного та Григоренко, котрі, скоріше за все, поїдуть також і на Олімпіаду в Сочі, кольори українського студентства в Трентіно захищали й інші професіонали.

Скажімо, в змаганнях фігуристів брала участь танцювальна пара Шивон Хікен–Кенеді/Дмитро Дунь. Щоправда, обмежилися вони невисоким дев’ятим результатом.

Не вразила своїм виступом й учасниця Олімпіади–2010 у Ванкувері сноубордистка Ана–Марія Чундак.

Утім, як свідчать італійські ЗМІ, незалежно від прізвища, кожен український спортсмен відчуває на собі підвищену увагу учасників та гостей Універсіади. Євроінтеграційні прагнення, які вже більше трьох тижнів демонструє Україна, не залишилися без уваги. Будь–яка спортивна екіпіровка, котра має хоч якесь згадування про Україну, стала «мішенню» світового студентства.