ХРОНІКА

19.12.2013

Бокс

Чемпіон світу за версією Всесвітньої боксерської ради (WBC) у суперважкій вазі Віталій Кличко вирішив призупинити спортивну кар’єру. Відтак WBC оголосила, що місце чемпіона серед «супертяжів» тепер вакантне, а Кличко–старший отримав титул «почесного чемпіона».

«Хочу подякувати WBC і її президентові Хосе Сулейману за підтримку в нашій боротьбі за свободу й демократію в Україні, — сказав 42–річний боксер. — Для мене завжди було великою честю носити звання чемпіона світу за версією WBC. Рішення WBC залишає мені теоретичну можливість повернення на ринг, але я не можу цього навіть уявити за нинішніх обставин. Зараз я повністю сконцентрований на політичній кар’єрі в Україні, і я відчуваю, що саме там я більше потрібен людям». Віталій додав: «Володимир продовжуватиме виступати на рингу, а я буду підтримувати його в спортивній кар’єрі так само, як він підтримує мене в політиці».

За рішенням WBC, у разі відновлення кар’єри Віталій Кличко отримає першочергове право зустрітися з діючим володарем титулу WBC. Останній наразі бій Кличко–старший провів у вересні 2012 року в Москві, нокаутувавши німця Мануеля Чарра в четвертому раунді.

Футбол

Клубний чемпіонат світу (Марокко). 1/4 фіналу. «Раджа Касабланка» (Марокко) — «Монтеррей» (Мексика) — 2:1 (дод. час), «Гуанчжоу» (Китай) — «Аль–Ахлі» (Єгипет) — 2:0. Півфінали. «Гуанчжоу» — «Баварія» (Німеччина) — 0:3 (Рібері, 40; Манджукич, 44; Гьотце, 47), «Раджа» — «Атлетико Мінейро» (Бразилія) — грали вчора.

* * *

Чемпіонат Італії. Останній матч 16–го туру. «Мілан» — «Рома» — 2:2 (Сапата, 30; Мунтарі, 77 — Дестро, 13; Стротман, 52 (пен.)).

Лідери: «Ювентус» — 43, «Рома» — 38, «Наполі» — 35, «Фіорентина» — 30, «Інтер» — 28… 10. «Мілан» — 19…

* * *

Чемпіонат Іспанії. Останній матч 16–го туру. «Вальядолід» — «Сельта» — 3:0.

Кубок Іспанії. 1/16 фіналу (матчі–відповіді). «Осасуна» — «Малага» — 1:1 (перша гра — 3:3), «Ельче» — «Вільярреал» — 0:1 (2:2), «Хетафе» — «Жирона» — 4:1 (1:1), «Леванте» — «Рекреативо» — 4:0 (0:1), «Барселона» — «Картахена» — 3:0 (Педро, 31; Тельйо, 68; Неймар, 88; 4:1).

* * *

Кубок англійської ліги. 1/4 фіналу. «Лестер» — «Манчестер Сіті» — 1:3, «Сандерленд» — «Челсі» — 2:1 (дод. час).

* * *

Лондонський «Тоттенхем» — суперник дніпропетровського «Дніпра» в 1/16 фіналу Ліги Європи — залишається без головного тренера. Андре Віллаша–Боаша відправлено у відставку за незадовільні результати, і клуб має сплатити йому 4,5 мільйона фунтів стерлінгів за достроковий розрив контракту. Наразі виконуючим обов’язки «коуча» призначений Тім Шервуд.

* * *

Захисник загребського «Динамо» Йосип Шимунич не допоможе збірній Хорватії на чемпіонаті світу в Бразилії. ФІФА дискваліфікувала його на десять матчів на рівні збірних за «нацистське» вітання та оштрафувала на 34 тисячі доларів.

Річ утім, що після перемоги над ісландцями у «плей–оф» на стадіоні в Загребі Шимунич із мікрофоном звернувся до трибун зі словами: «За Батьківщину!». Вболівальники у відповідь прокричали «Готові». Такий салют використовувала профашистська організація усташів, яка діяла в Хорватії у 1929—1945 роках.

Баскетбол

Кубок виклику. 6–й тур. Група D. «Київ» (Україна) — «Корменд» (Угорщина) — 102:64 (Отверченко (19) — Ель–Амін (21)), «Тріумф» (Росія) — «Газ–метан» (Румунія) — 94:72.

Підсумкове становище: «Тріумф» — 5 перемог/1 поразка, «Газ–метан» — 4/2, «Київ» — 2/4, «Корменд» — 1/5.

Гандбол

Чоловіки. Кубок виклику. 3–й раунд. «Олімпус» (Молдова) — «ЗТР» (Україна) — 25:30 (перший матч — 23:36).

Футзал

Жіноча збірна України не змогла вийти до півфіналу на чемпіонаті світу з міні–футболу, що триває в Іспанії. У групі А, в місті Сьюдад–Реал, українки почали з поразки від команди Бразилії — 0:6, потім розгромили Малайзію — 18:1, поступилися росіянкам iз рахунком 2:6 та іранкам — 2:4.

У підсумку збірні Бразилії та Росії закінчили груповий турнір, маючи по 10 очок, Іран — 6, Україна — 3, Малайзія — 0. Учора в півфіналах зустрічалися: Бразилія — Португалія, Іспанія — Росія.

Теніс

Турнір ITF в Анкарі (призовий фонд — 50 тис. дол.). Перший раунд. Сироткіна (Росія) — Бейгельзімер (Україна) — 6:3, 6:2; Кан (Росія, 6) — Позніхіренко (Україна) — 7:5, 6:3.

Універсіада

Вітчизняні студентки–лижниці поповнили українську скарбничку одразу двома нагородами. У гонці на 5 км вільним стилем Катерина Григоренко сенсаційно здобула «золото», а Марина Анцибор — «бронзу». А змішана команда біатлоністів взяла «срібло» в естафеті.Тепер в активі «синьо–жовтих» шість відзнак і десяте місце в медальному заліку. Водночас хокейна збірна України втратила нагоду поборотися за медалі, хоча й виграла останній матч групового етапу в японців (5:4 Б).