Автомат для платників

18.12.2013

У грудні нинішнього року в автоматичному режимі буде повернуто 2,4 млрд. гривень податку на додану вартість. Саме на цю суму сформовані Міністерством доходів і зборів реєстри були скеровані до Держказначейства. Такий обсяг компенсації стане рекордним за весь час дії механізму автоматичного повернення. Всього ж цьогоріч в автоматичному режимі планується повернути 24,2 млрд. гривень, що на 4,5% більше, ніж у минулому році, та на 52,2% більше, ніж у 2011 році.

За статистикою Міндоходів, за 11 місяців нинішнього року ПДВ–автомат у сумі 21,8 млрд. гривень отримали 486 платників. У порівнянні з січнем 2013 року автоповернення зросло більш ніж на третину — від 1,6 млрд. гривень.

Також iз 1 січня 2014 року для платників, які мають позитивну податкову історію, термін камеральної перевірки буде скорочено. Для них така перевірка проводитиметься упродовж п’яти днів iз моменту подання податкової звітності. Із першого дня наступного року платники з позитивною податковою історією отримуватимуть повернення податку на додану вартість упродовж 11 робочих днів.

Цікаво, що кількість іноземних громадян, зареєстрованих у Державному реєстрі фізичних осіб–платників податків, iз початку року зросла на 10% і станом на перше листопада становить 542,5 тисячi осіб. Директор CASE–Україна Дмитро Боярчук відзначає певний прогрес у полегшенні правил ведення бізнесу в Україні, зокрема щодо обсягу і якості ухвалених регуляторних актів. Експерт нагадав, що було скорочено кількість ліцензій, спрощено процедури для будівництва і реєстрації банкрутства.

Водночас експерти наголошують: бізнесу нині потрібно не зниження ставок, а вдосконалення процесу їх адміністрування. Таку думку, зокрема, висловив представник компанії Ernst&Young Володимир Котенко. Саме тому уряд підтримав законопроект, розроблений ­Держкомпідприємництва, який удосконалює систему держконтролю господарських суб’єктів і створює правове поле для ефективного виконання структурами виконавчої влади своїх повноважень.