Підхід до Москви

11.12.2013
Підхід до Москви

Менш ніж за тиждень Україна готується купувати російський газ за пільговою ціною. (з сайта buknews.com.ua)

До засідання українсько–російської міждержавної комісії залишилося менше тижня. Але, виходячи з неофіційної інформації, це має бути одна з ключових подій в економіці держави у нинішньому році. Як стверджує джерело у нашій делегації, у Москві планується підписати 13 двосторонніх документів.

Головною подією засідання, як і передбачалося, має стати угода про зниження ціни на російський газ для України. Готується також документ про спрощення перетину українсько–російського кордону. Зокрема, у пропускному пункті «Куйбишево» планується запровадити спільне проведення прикордонного контролю. Тобто український і російський прикордонники працюватимуть разом й одночасно проводитимуть перевірку документів. Готується також міжурядова угода про взаємодію і співпрацю при наданні контрольними органами необхідних будівель, приміщень, споруд для здійснення спільного контролю в інших пунктах пропуску через українсько–російський кордон.

Готовий до підписання план щодо врегулювання торговельних обмежень між Україною і Російською Федерацією на 2013—2014 роки, а також протокол про постачання товарів для виробничої кооперації на наступний рік між Кабінетом Міністрів України і урядом РФ.

Сторони також планують активізувати роботу щодо протидії незаконному обігу наркотиків. У зв’язку із цим буде підписано угоду про співпрацю між компетентними органами двох країн, а також протокол про організацію прикордонної співпраці між силовими відомствами обох держав.

Важливий прорив очікується у літакобудуванні. Уряди двох країн уже узгодили документ про відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан–124 із двигунами Д–18Т і їх модифікаціями.

Попрацюють спільно і рятівники. Так, через тиждень підпишуть план спільних заходів Державної служби України з надзвичайних ситуацій та МНС Росії у контексті реалізації міжурядової угоди про ліквідацію промислових аварій, ката­строф, стихійних лих і ліквідацій їх наслідків.

Низку спільних проектів передбачено й у гуманітарній сфері. Зокрема, передбачається підписати спільний план заходів із святкування 200–ї річниці зі дня наро­дження Тараса Шевченка.