Неспокійна Бразилія

11.12.2013
Неспокійна Бразилія

Бразильські будівельники відстали від графіка. (Рейтер.)

Зробивши одноденну зупинку для проведення жеребкування фінальної частини «мундіалю», Бразилія знову занурилася у вир організаційного клопоту, пов’язаного з проблемами в підготовці до головних футбольних змагань чотириріччя. Планувалося, що усі 12 арен, заявлених для проведення 64 поєдинків «мундіалю», будуть здані в експлуатацію наприкінці 2013 року. Натомість міністр спорту Бразилії Альдо Ребело нещодавно повідомив, що зведення одразу шістьох стадіонів іде з затримкою, відтак відкриття спортивних споруд у містах Сан–Паулу, Порту–Алегрі, Курітібе, Манаусе, Куяба та Натале варто очікувати не раніше січня–лютого наступного року. Вочевидь найбільш проблемним будівництвом залишається «Арена Корінтіанс», де через падіння крана будівельникам довелося заново споруджувати частину даху. Водночас бразильський функціонер не надто переймається затримкою підготовки й порівнює свою країну з нареченою, що спізнюється. «Я ще жодного разу не бачив, щоб через спізнення нареченої відмінили весілля», — заявив Ребело.

Зазначимо, що відставання у графіку виникли тоді, коли в Бразилії розпочалися масові протести проти надмірних фінансових витрат на інфраструктуру та високої ціни на квитки на матчі ЧС. Нагадаємо, що мільйонні демонстрації збiглися в часі з Кубком Конфедерації–2013, який зазвичай є тестовим турніром напередодні «мундіалю». Через гнів народу представники ФІФА навіть розмірковували над перенесенням фіналу КК до іншої країни. Зрештою, президент Бразилії Ділма Руссефф пішла на компроміс із протестувальниками, пообіцявши збільшити державне фінансування освітньої сфери та депресивних регіонів.

Після тих заворушень та нещодавньої «блискавки» про масову бійку на стадіоні в місті Курітіба, яка завершилася смертю уболівальника, перед господарями ЧС–2014 нині дуже гостро стоїть питання безпеки гостей та учасників турніру. «Із цього приводу ми мали дуже тривалу дискусію з виконавчим комітетом ФІФА і сподіваємося, що Бразилія забезпечить умови, в яких фани отримають задоволення від «мундіалю», — заявив президент Міжнародної асоціації футбольних федерацій Йозеф Блаттер.

Утім, як свідчать офіційні повідомлення ФІФА, вони не мають проблем із реалізацією квитків на «мундіаль», попит на які в рази перевищує пропозицію. Відтак власників «тікетів», які попередньо вишикувалися в «електронну» чергу (продаж квитків відбувається через інтернет), визначають шляхом жеребкування.

Після розпродажу першої порції перепусток — а це трохи менше мільйона — у відомстві Блаттера повідомили, що 71,5% квитків дістався громадянам Бразилії. А найбільша армія вболівальників–нерезидентів приїде зi США, Англії та Німеччини. Цікаво, що найпопулярніше місто, куди прагнуть потрапити фани, — це Ріо–де–Жанейро.

ЕКІПІРОВКА

Наша «Бразука»

Офіційним м’ячем чемпіонату світу–2014 стане «Бразука», назву якому дали самі бразильці, поєднавши в цьому слові такі риси свого характеру як доброзичливість, комунікабельність та веселість. «Це стовідсотково бразильський м’яч, шкода лише, що я не зможу зіграти цією красою», — сказав знаний бразильський футболіст, дворазовий чемпіон світу (1994, 2002) Кафу.