Що день, то рекорд

10.12.2013

Агропромисловий комплекс України продовжує бити власні рекорди. У листопаді 2013 року наша держава знову перевершила власні досягнення у цій галузі. Тепер вони стосуються поставок зерна за кордон, причому всіх видів агроекспорту.

За даними Української аграрної конфедерації, яка й оприлюднила ці дані, у листопаді з України було експортовано 4,6 млн. тонн зерна і масляничних культур — це перший абсолютний рекорд! Зерна у цій кількості — 4,2 млн. тонн. Це другий рекорд! Із нього, відповідно, 3,4 млн. тонн припадає на кукурудзу. І знову маємо вже третій абсолютний рекорд!

Що ж стосується інших показників листопадового експорту, то пшениці за цей час відвантажено у кількості 0,65 млн. тонн, ячменю — близько 100 тис. тонн. За словами експертів, досягши у нинішньому році два місяці поспiль (жовтень і листопад) найбільших показників для української зернової інфраструктури (8,5 млн. тонн експорту зерна і масляничних культур), вітчизняні аграрії надалі, мабуть, не зможуть підтримувати такі темпи зростання обсягів перевалки. Причина цьому — зимові погодні сюрпризи і стан зовнішньої кон’юнктури, які заважатимуть цій тенденції.