Ешелони йдуть на Схід

10.12.2013
Ешелони йдуть на Схід

Кораблi з українськими товарами вже готовi вирушити до Китаю. (з сайта agravery.com.)

Україна таки зуміла стати новим стратегічним партнером для Китаю! Перший практичний крок — у найближчі п’ять років Піднебесна має намір імпортувати товарів і послуг на 10 трильйонів доларів. Це є наслідком нашої квоти гарантованого збуту української продукції до Піднебесної, яка, на думку експертів, відкриває небачені раніше перспективи перед усіма без винятку галузями вітчизняної промисловості і сільського господарства.

Такий прорив у двосторонніх відносинах — наслідок візиту до Пекіна українського Президента Віктора Януковича та підписання разом із головою КНР Сі Дзіньпіном спільної декларації про подальше поглиблення стратегічного партнерства.

Всього ж було підписано понад два десятки угод, меморандумів і контрактів у фінансовій, виробничій та енергетичній сферах на суму понад 30 млрд. доларів. При цьому 18 млрд. доларів Україна зможе отримати вже наступного року.

Серед найголовніших проектів аналітики відзначають домовленість між державною іпотечною установою та китайською корпорацією CITIC Construction про будівництво доступного житла в Україні. Піднебесна надасть 15 млрд. доларів на 15 років із можливістю пролонгації і розширення проекту. Підписано меморандум про будівництво нового сучасного глибоководного порту в Криму і про реконструкцію Севастопольського морського рибного порту. Китай готовий вкласти у ці проекти 13 млрд. доларів.

Державна агенція «Національні проекти» у межах реалізації проекту будівництва «Повітряного експресу» з аеропорту Бориспіль до Києва підписала меморандум про використання рухомого складу Крюківського вагонобудівного заводу, який відчуває проблеми через труднощі зi збутом продукції до Росії. Між Мінпаливенерго та Китайською національною інжиніринговою компанією «Ухуань інжиніринг Ко Лтд» домовлено про будівництво у нас заводу з виробництва синтетичного газу. Проект дозволить створити дві тисячі нових робочих місць на самому заводі та близько ста тисяч робочих місць на вітчизняних вуглевидобувних підприємствах. Ще 3,5 млрд. доларів підуть на реалізацію спільних ідей між ТОВ «Грінтек Енержи» й Китайскою національною Групою корпорацій будматеріалів.

Цікаву ідею втілюють Держагенція України з туризму і курортів та Національна туристична адміністрація КНР. Пекін планує заохочувати своїх туристів відвідувати нашу країну. Китайські туристи витрачають у країнах, куди вони приїжджають, близько 100 млрд. доларів. Якщо Україна завоює хоча б один відсоток із цього обсягу, то це означатиме подвоєння обігу галузі внутрішнього туризму.

Китай надасть Національному банку України експортний кредит у юанях в еквіваленті 5 млрд. доларів із можливістю розширення для використання можливостей валютного «свопа» у двосторонніх зовнішньоторговельних розрахунках. Сторони домовилися про входження китайських банків на український ринок та відкриття філій українських банків у КНР. Народний банк Китаю також купує українські облігації зовнішньої позики. Точну суму угоди сторони поки не розкривають, але, ймовірно, може йтися про кілька мільярдів доларів.

Голова Китаю також повідомив: починаючи з наступного року, Україна стає головним постачальником продовольства на китайський ринок. Незважаючи на існуючий у Піднебесній десятирічний термін сертифікації імпорту сільгосппродукції, стандарти якості української сої, кукурудзи, ячменю були узгоджені менше ніж за рік.