Лiцензiйнi старання

06.12.2013
Лiцензiйнi старання

Попри те, що до старту Олімпіади–2014 залишилося близько двох місяців, наші олімпійці здобули лише 18 ліцензій. Хоча, за прогнозами Національного олімпійського комітету, їх має бути 57. «Специфіка зимових видів така, що спортсмен може ви­бороти право на участь в Іграх за два тижні до їхнього старту», — пояснює в коментарі «УМ» керівник зимових видів спорту профільного міністерства Даніль Амірханов.

Приміром, Міжнародна федерація лижних видів лише 19 січня опублікує кінцеві протоколи, згідно з якими й формуватиметься список учасників сочинської Олімпіади. «Зараз наші спортсмени активно їздять на змагання, заробляючи FIS–поїнти, аби посісти якомога вищі місця в рейтингу», — пояснив віце–президент федерації лижного спорту України Володимир Малежик. За його словами, гарантоване місце в Сочі отримують спортсмени, які завершують відбір у «топ–30». Однак, як показує практика, з ліцензією може опинитися спортсмен і з 45–ї позиції, оскільки кожна країна має фіксовану кількість квот.

У представників лижних видів спорту ліцензії іменні, відтак прогнозувати точну цифру спортсменів, які поїдуть до Сочі, наразі не можна. Пан Малежик каже, що, якщо не буде «форс–мажору» і всі будуть живі–здорові, у лижних гонках (тут лідером збірної виступає нев’януча Валентина Шевченко. — Авт.) ми розраховуємо на дев’ять перепусток. Фрістайлісти (де на перші ролі вийшли Олександр Абраменко та Надія Діденко. — Авт.) можуть отримати 7 ліцензій. Передбачаємо участь в Олімпіаді й двох сноубордистів — Анну–Марію Чундак та Йосипа Пеняка. Натомість про шанси на кваліфікацію стрибунів із трампліна та двоєборців один із керівників федерації говорить доволі стримано. Також є шанси поїхати на Ігри у кількох представників санного спорту.

Не секрет, що найбільшого успіху в Сочі очікують від українських біатлоністок, до яких після урожайного ЧС прикута особлива увага. «Очікуємо від них медалі», — стримано каже Даніль Амірханов, визнаючи, що, окрім стріляючих лижниць, розраховувати більше нема на кого. «Ми не Росія, й не можемо собі дозволити боротися за медалі в кожному виді змагань», — уточнює функціонер.

За підсумками минулого сезону, українська біатлонна збірна виборола шість жіночих та п’ять чоловічих ліцензій. Також у кишені лежать квитки до Сочі й у наших фігуристів. Щоправда, імена тих, хто виступить на Іграх, визначаться на чемпіонаті України. Як розповідала «УМ» головний тренер збірної Марина Амірханова, право поїхати на Ігри отримують національні чемпіони кожної з чотирьох дисциплін. До речі, чемпіонат країни з фігурного катання, який матиме статус відкритого й збере спортсменів із 20 країн світу, 18—20 грудня пройде в столичному Палаці спорту.

Має Україна ще одну «льодяну» олімпійську ліцензію. Майстер шорт–треку, киянка Софія Власова представлятиме нашу країну на дистанції 1000 м.