Чемним дітям під подушку

05.12.2013
Чемним дітям під подушку

Мало хто знає, але книжка — ідеальний подарунок на День святого Миколая. Книжка вміщається під подушку, не розтає, не бруднить постіль, не впирається в потилицю, а якщо її підібрати правильно і з любов’ю — приносить щастя, що триває значно довше, ніж радість від цукерок і мандаринок. Отож, поки є час, радимо зайти до книгарні й підібрати кожній дитині по книжці під подушку. «Україна молода» вам у цьому радо допоможе.

Дитяча книжка від подружжя Мар’яни і Тараса Прохаськів «Хто зробить сніг» («Видавництво Старого Лева», 2013) — безперечний лідер обговорювань цієї осені. Окрiм того, що відомий «дорослий» письменник Тарас Прохасько написав у співавторстві з дружиною Мар’яною добру книжку для дітей, то її ще й відразу помітили критики й члени журі конкурсу «Книга року BBC», внісши у довгий список премії. «Хто зробить сніг» — повість про життя великої кротячої родини, вічні цінності, любов, взаємодопомогу й відкритість до світу. Мудрість тут проста і ненав’язлива, оповідь — спокійна і плинна, малюнки — метафоричні, ніжні й зворушливі. Книжка буде цікава дошкільнятам, найкраще пасуватиме до вечірнього читання в родинному колі.

Основний козир збірочки «Медяник для Миколая» («Братське», 2013) — те, що її тематика, властиво, «миколаївська». Не «дідморозівська» і не «сантаклаусівська». Якщо ви хочете повернутися до майже загубленої традиції подарунків на День святого Миколая, радимо почати з «Медяника». З оповідань Галини Кирпи, Оксани Лущевської, Володимира Чернишенка і Наталки Малетич найменші читачі дізнаються про те, хто такий святий Миколай і що потрібно зробити для того, щоб він завітав у гості. А як бонус — рецепт миколаївських медяників від Дарії Цвек, пальчики оближеш!

Якщо маєте вдома читача молодшого шкільного віку, радимо придивитися до «Вертихвоста» Валентини Вздульської («Грані–Т», 2013). Це — майже класична чарівна казка, із чудом, звірятами, пригодами й традиційною в цьому жанрі мораллю. Книжка про дружбу, самопожертву, зиму та... екологію. Так–так, вам не почулося. «Вертихвіст» — так звана «екоказка»: за сюжетом лис–чарівник Вертихвіст разом із третьокласниками рятує від загибелі новорічну ялинку, яку, як пам’ятаємо з пісні «У лісі, лісі темному», зрубали до свята, а відтак викинули на смітник. Можливо, ця книжка спонукатиме вас придбати штучну ялинку чи подумати про те, щоб посадити деревце на подвір’ї. А це — маленький крок до того, щоб почати змінювати світ на краще.

Для тих читачів, які вже не вірять у балакучих звірів, але ще не зовсім розучилися фантазувати, ідеально підійде зимова книжка Марини Рибалко «Подорож туди, де сніг» («Видавництво Старого Лева», 2012). Ця повість–фентезі особливо сподобається дівчаткам середнього шкільного віку. Тут є все, щоб утримати читацьку увагу з першої до останньої сторінки: герої, яким співпереживаєш, небезпечні пригоди, незнайомі світи, дракон Кульбабка й сильне, як вогонь, кохання. А щоб не образити хлопців, додаємо сюди роман Володимира Арєнєва «Бісова душа, або Заклятий скарб» («Видавничий дім «Києво–Могилянська академія», 2013). Хоч тут і немає снігу, зате є прецікава й мудра книжка на українському фольклорному та історичному матеріалі — зі скарбами, козаками–характерниками, вовкулаками, смертельно небезпечними пригодами. Так що не «Гаррі Поттером» єдиним!

І нарешті, добрий подарунок для дівчат, які дорослішають, — книжки Люсі–Мод Монтгомері з циклу про Енн Ширлі. Цієї осені львівське видавництво «Урбіно» видало другу книжку серії, в соковитому перекладі Анни Вовченко. Якщо у вас є вдома дівчина, яка любить читати, радимо покласти їй під подушку відразу два томи — «Енн із Зелених Дахів» та «Енн із Ейвонлі». Ці мудрі, дотепні й навдивовижу життєствердні книжки ідеально підійдуть для читання в період зимових свят, коли все навколо просякло очікуванням чуда й так хочеться вірити в добро. Особливо тоді, коли приводів для оптимізму стає все менше.

Ольга КУПРІЯН, спеціально для «України молодої»
  • Більше, ніж правда

    Знаний письменник Тарас Прохасько давно хотів написати книжку про життя великої родини кротів упродовж одного року. За його міркуваннями, дорослому читачу ця тема не надто пасує. У співавторстві з дружиною Мар’яною він уперше змережив затишний казковий світ для дітей і батьків про єдність та індивідуальність у сім’ї «Хто зробить сніг», який планує продовжити у ще одній дитячій повісті. >>

  • Малечині читання

    Особисто в мене збереглося два чіткі дитячі спогади про нетерпляче очікування. Я не могла ніяк «дотерпіти» до моменту, коли мама дозволить налити у склянку газованої води з вуличного автомата (неодмінно з сиропом!). І коли ж у поштовій скриньці я нарешті знову знайду журнал «Малятко». Минуло чимало років, газовані автомати відправили на смітник історії, змінилося ціле покоління. Але дещо таки лишилося вічним. Тепер уже моя маленька донечка «патрулює» поштову скриньку й щоразу запитує, коли вже прийде ЇЇ «Малятко». Але він досі однаково лишився і «моїм» журналом: той самий собачка з конвертиком, саморобка з жовтою «сорочкою», той самий «дзвіночок» і знайомі з дитинства віршики... Тільки я трохи «підросла». А моєму журналу вже 50 років... >>

  • Пригоди з комп’ютерним вужем

    Якщо ви одного прекрасного дня, повернувшись додому, побачите на робочому столі свого комп’ютера замість звичної заставки усміхнену мордочку вужа Ониська, можете не сумніватися — ваша дитина уже встигла познайомитися з новими мультимедійними аудіокнигами, які пропонує юним читачам вінницьке видавництво «Теза». А це значить, що відтепер вам потрібно буде докладати удвічі більше зусиль, щоб відвоювати у нащадків комп’ютер, бо крім цікавого тексту, професійно начитаного й аранжованого, тут є ще цікаві ігри, мозаїки, розмальовки та інші цікавинки, відірвати від яких дитину дуже складно. Або навпаки: ваш синочок чи донечка удвічі швидше прибиратиме у квартирі чи вчитиме уроки в обмін на дозвіл погратися з диском за мотивами творів Сашка Дерманського, Лесі Ворониної чи Галини Малик. Причому диски дозволяють одночасно і гратися, і слухати твір. >>