Резерви для завтрашніх витрат

05.12.2013
Резерви для завтрашніх витрат

Учора на засіданні уряду Микола Азаров почувався переможцем. (УНІАН.)

Вчорашнє засідання Кабінету Міністрів відбулося одразу ж після того, як Верховна Рада знову спробувала відправити його у відставку, але не змогла набрати необхідної кількості голосів «за». «Вчора Верховна Рада України більшістю голосів висловила довіру нашому уряду. Це однозначне рішення єдиного легітимного законодавчого органу нашої держави. І це зобов’язані прийняти як правовий факт усі, хто дійсно поважає європейські демократичні цінності», — не без задоволення констатував Прем’єр Микола Азаров.

Пообіцявши захищати право українських громадян на мирні протести, Прем’єр визнав проблему з наповненням державного бюджету. «Так, у грудні минулого року ми планували зростання доходів бюджету приблизно на 6%, але за результатами 11 місяців економіка змогла забезпечити зростання доходів Державного бюджету лише на рівні 1%, — повідомив Азаров. І продовжив: — За 11 місяців 2013 року до державного бюджету надійшло 309 мільярдів гривень податків. Це на 3 мільярди гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року, але на 34 мільярди менше, ніж передбачалося бюджетним розписом».

За словами очільника уряду, державний бюджет недоотримав близько 3 млрд. грн. по податку на прибуток. При цьо­му до факту минулого року надходження скоротились на 4,5%. Податків на зовнішньо­економічну діяльність зібрано на 13 млрд. грн. менше, ніж планувалось. «Усе це факти того руйнівного тиску зовнішніх ринків, який змусив нас прагматично коригувати політику і вживати заходів до врегулювання відносин із нашими основними партнерами і на Заході, і на Сході», — сказав Азаров.

Серед головних завдань уряду на найближчий час — бюджет наступного року. «Його дуже важко розробити в сьогоднішніх економічних реаліях і важко приймати. Але ми це повинні зробити і ми це зробимо», — сказав Прем’єр. За словами Миколи Азарова, бюджет 2014 року повинен бути бюджетом розвитку регіонів. «Повинно продовжуватися і нарощуватися державне фінансування будівництва, капітального ремонту і будівництва об’єктів соціальної інфраструктури: шкіл, дитячих садків, лікарень, амбулаторій, закладів культури і спорту, — пояснив він. — Друге. Наступного року необхідно значно збільшити обсяги фінансування ремонту і будівництва місцевих доріг». Наступного року також збільшать витрати на медицину. Відкриють, зокрема, низку перинатальних центрів — не менш ніж у п’яти регіонах (Волинській, Львівській, Тернопільській, Черкаській та Чернівецькій областях), а також започаткують роботи щодо створення таких центрів не менш ніж у семи регіонах (Вінницька, Київська, Закарпатська, Івано–Франківська, Херсонська, Сумська області та м. Київ).

Зробив Микола Азаров і натяк на деякі персональні зміни в уряді. «Кадрові висновки ми теж зробимо і внесемо їх на розгляд Президенту України», — сказав він.

РУХ НА ЗАХІД

Курс залишається незмінним

Перший віце–прем’єр України Сергій Арбузов зустрівся із представником ЄС в Україні Яном Томбінським. У розмові перший віце–прем’єр запевнив, що курс на євроінтеграцію держави залишається незмінним. Сергій Арбузов та Ян Томбінський домовилися про структуру перемовного процесу, спрямованого на якнайшвидше формування графіка реалізації імплементації Угоди про асоціацію, а також узгодження низки аспектів її здійснення — так званої «дорож­ньої карти». Сторони висловили надію на відновлення довіри через політику конкретних кроків, спрямованих на досягнення загальної мети — побудови демократичної, стабільної, європейської України