Важке «сонце» Фінікса

05.12.2013

Вирушаючи за океан виступати в найсильнішій баскетбольній лізі планети, українські баскетболісти передусім кидають виклик самим собі. Зіграти в НБА — мрія будь–якого хлопчака, котрий пов’язав своє життя з помаранчевим м’ячем. Однак витримати конкуренцію з потужними афроамериканськими баскетболістами можуть далеко не всі. Тож навіть у не надто потужному клубі «Фінікс санз», який наразі посідає 12–те місце у Західній конференції, українцям В’ячеславу Кравцову та Олексію Леню доводиться практично постійно перебувати поза грою.

Наставник «сонячних» Джефф Хорнасек лише раз — на самому початку сезону — включав у протокол на гру обох українців, адже кожен із них діє на позиції центрового, де у техасців задіяні ще двоє виконавців. «DND» — зазвичай таке скорочення стоїть навпроти прізвища одного з українців «Фінікса». Це означає «не грав через рішення тренера (didn’t decision).

У останніх шести матчах Хорнасек тричі не включав до заявки на гру Кравцова. При цьому у вчорашньому поєдинку проти «Мемфіса» (91:110) Слава провів на майданчику трохи більше двох хвилин, упродовж яких не спромігся зробити жодної корисної дії. Власне, навпроти прізвища Кравцова в протоколі стоять самі нулі, окрім проведеного ігрового часу та коефіцієнту продуктивності — «–3», що означає: поки Слава перебував на паркеті, «Фінікс» пропустив на три очки більше, ніж забив.

Загалом, перебравшись до Фінікса, В’ячеслав демонструє більш ніж скромні результати. Статистика свідчить, що на майданчику більше 5 хвилин він не проводить, а найкращий показник його результативності — це 3 очки, набрані в грі проти «Портленда» 27 листопада.

Водночас відсутність Леня у заявці на останні шість матчів була обумовлена травмою лівого гомілкостопу. Нагадаємо, у міжсезоння «Фінікс» обрав Олексія на драфті під високим п’ятим номером. Але в матчах, у яких Олексій виходив на паркет, він теж не вразив — більше трьох очок за гру він не набирав.

Натомість найкращим бомбардиром «регулярки» наразі є Кевін Дюрант. Лідер «Оклахоми» набирає за гру в середньому 28,2 пункта. У Кармело Ентоні з «Нью–Йорка» та Леброн Джейса з «Маямі», відповідно, 26,3 та 26,0 очка.

Немає у списку провідних бомбардирів легендарного Кобі Брайанта, який досі не відновився після розриву ахіллового сухожилка. Через повторну травму коліна зійшов з арени й зірковий захисник «Чикаго» Дерік Роуз. Після розриву хрестоподібних зв’язок коліна лідер «Буллз» пропустив увесь минулий сезон, а зігравши в новому чемпіонаті кілька матчів — пошкодив меніск у тому ж злощасному суглобі.

ТАБЛО

НБА. Турнірне становище в Західній конференції: «Портленд», «Сан Антоніо» — 15 перемог/3 поразки, «Оклахома Сіті» — 13/3, «Л.–А. кліпперз» — 12/6, «Х’юстон» — 13/6, «Ден­вер» — 11/6, «Даллас», «Голден стейт» — 11/8, «Нью–Орлеан», «Мемфіс» — 9/8, «Л.–А. лейкерз», «Фінікс» — 9/9, «Міннесота» — 9/10, «Сакраменто» — 4/12, «Юта» — 4/15.

Турнірне становище в Східній конференції: «Індіана» — 16/2, «Маямі» — 14/4, «Вашингтон» — 9/9, «Бостон» — 8/12, «Атланта» — 9/10, «Детройт» — 8/10, «Чикаго» — 7/9, «Шарлотт» — 8/11, «Філадельфія» — 7/12, «Торонто» — 6/11, «Орландо» — 6/12, «Клівленд» — 5/12, «Бруклін» — 5/13, «Нью–Йорк» — 3/13, «Мілуокі» — 3/14.

* * *

Єврокубок. Група F. «Хімік» (Україна) — «Альба Фехервар» (Угорщина) — 81:52 (23:16, 14:9, 26:13, 18:14; Гейтенс (17) — Шомоді (20).