Час на перезавантаження

05.12.2013
Час на перезавантаження

«Гірники» міцно тримали форварда «Чорноморця» Олексія Антонова. (прес–служби ФК «Чорноморець» (Одеса).)

Пригадуючи слова президента «Шахтаря» Ріната Ахметова, який наприкінці минулого сезону передбачав, що боротьба за перемогу в чемпіонаті 2013/14 точитиметься до останнього туру, можна сказати: він як у воду дивився. Хоча, як і в попередній першості, «гірники» йдуть на зимову перерву у ранзі лідера, проте їхній гандикап над переслідувачами становить аж ніяк не 13 очок, як торік. Залежно від підсумку вчорашнього вечірнього догравання матчу «Дніпро» — «Металіст», відрив «Шахти» від найближчого переслідувача вимірюватиметься 3–5 пунктами. Тож з урахуванням нестабільної гри, яку демонструє оновлений колектив Мірчі Луческу, достроково віддавати «золото» «гірникам» ніхто не поспішає.

Румунський наставник донеччан визнає, що процес переформатування команди, яку залишили троє ключових виконавців, досі не завершився. «Найкраще з новачків до донецьких умов адаптувався Фред. Відтак ми продовжуємо робити ставку на стару гвардію», — відзначив Луческу після того як у вівторок у гостях «Шахтар» мінімально виграв в Одесі.

Напевно, символічно, що переможний м’яч у ворота «Чорноморця» забив старожил «гірників» — віце–капітан команди Луїс Адріано. Головний донецький «марнотрат» відзначається в третьому матчі поспіль (з урахуванням поєдинку Ліги чемпіонів) і наразі є головним бомбардиром «помаранчево–чорних» у першості України. Тож недарма донецький Адріано потрапив до числа 20 претендентів на звання кращого бразильського футболіста в Європі 2013 року. Також серед номінантів фігурують прізвища двох інших «шахтарів» — Алекса Тейшейри та Дугласа Кости, а ще — екс–«гірників» Фернандіньйо («Манчестер Сіті») і Брандао («Сент–Етьєн»).

Головною інтригою ЧУ залишається ім’я команди, яка навесні наступного року кине виклик «Шахтарю» в боротьбі за національне «золото». Довгий час лідером був «Металіст», проте під кінець року в колективі Мирона Маркевича щось розбалансувалося, і, як результат, — триматчева серія без перемог. «Металіст» зараз перебуває не в найкращій формі», — визнав наставник харківського клубу перед учорашньою зустріччю з «Дніпром». За словами Маркевича, є кілька футболістів, які засиділися в Харкові й відчутно понизили до себе вимоги.

Ігровий спад наприкінці року переживає й «Дніпро», чиї футболісти одночасно розриваються на три фронти. Окрім чемпіонату країни та Ліги Європи, практично половина підопічних Хуанде Рамоса провела виснажливі поєдинки за національну збірну. Тож не дивно, що дніпропетровці не змогли закріпитися на чолі турнірної таблиці та недовго були лідерами ЧУ за втраченими очками.

Натомість непоганий стрибок удався «Динамо», яке нарешті застрибнуло в призову трійку й точно перебуватиме «в призах» до весни. На думку Олега Блохіна, в наступному році все буде краще. «Новачки додають і знаходять порозуміння, адже до цього вони грали зовсім у інший футбол», — каже тренер «біло–синіх», не виключаючи того, що хтось із «новоприбульців» узимку може залишити команду.

Щодо «Чорноморця», який набрався неоціненного досвіду в Європі, то, за словами його керманича Романа Григорчука, команді є над чим працювати й куди рости.

Зрештою, очевидно, що жодна з команд, котра нині перебуває нагорі турнірної таблиці, не має на руках беззаперечних козирів, аби комфортно почуватися в боротьбі за «зону ЛЧ». Відтак друга частина XXII чемпіонату країни має стати напруженою та непередбачуваною.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. Останній матч 18–го туру. «Чорноморець» — «Шахтар» — 0:1 (Адріано, 45; 24 150 глядачів).

Лідери: «Шахтар» — 41, «Динамо» — 36, «Металіст» — 35 (16), «Чорноморець» — 35, «Дніпро» — 34 (16).