«Парасолька» для гривні

04.12.2013

Події на київському Майдані створюють у суспільстві інтерес до теми стабільності національної валюти. Нещодавно Прем’єр–міністр України Микола Азаров висловив стурбованість тим, що дестабілізація органів влади може вплинути на економічні показники, в тому числі й на валютний курс. За словами глави уряду, втрата курсової стійкості, валютної стабільності — це не тільки підвищення витрат наших товаровиробників, а й збільшення витрат бюджету. Адже нам треба буде більше платити за зовнішніми боргами. За його словами, люди можуть стати біднішими, адже, якщо співвідносити їхнi доходи до долара, то, звичайно ж, зміна курсу призведе до реальної втрати купівельної спроможності.

Утім голова Національного банку Ігор Соркін запевнив українців: незважаючи на складну політичну ситуацію у державі, Нацбанк має достатньо можливостей, аби забезпечувати стабільність банківської системи і національної валюти. Головний банкір країни також спростував заяви деяких ЗМІ про нібито рішення регулятора обмежити обороти на грошово–кредитному та валютному ринках. Він наголосив: Національний банк України впродовж своєї історії неодноразово доводив власну спроможність забезпечувати стабільність банківської системи і виконання обов’язків банків перед клієнтами. У випадку ж необхідності НБУ готовий активно брати участь на всіх ринках та забезпечити рівновагу на них.

Незалежні експерти позитивно оцінюють заяву глави Нацбанку. Вони цілком погоджуються з тезою, що нині надзвичайно важливо забезпечувати стабільність банківської системи держави, адже вона є кровоносною системою всієї економіки. Її проблеми, а тим паче зупинка загрожують блокування товарообігу в державі.

Зважена позиція глави НБУ, на їхню думку, здатна знизити тиск на банківську систему. Аналітики погоджуються, що Нацбанк через мережу власних регіональних офісів може забезпечити як гривневу, так і валютну готівкову ліквідність банків. Перший віце–прем’єр Сергій Арбузов також заявив, що всі системи забезпечення країни працюють: міністри відрапортували про безперебійну роботу всіх служб і відомств.

А ТИМ ЧАСОМ...

Продаємо більше, купуємо менше...

Уряду вдається забезпечувати позитивне сальдо платіжного балансу. Відповідно до даних НБУ, дефіцит поточного рахунку не змінився і становить 1,9 млрд. доларів. У цілому за 10 місяців нинішнього року він становив 12,3 млрд. доларів. Натомість експорт товарів у жовтні зріс до 5,7 млрд. доларів — у порівнянні із 5,3 млрд. доларів у вересні 2013 року. У жовтні знизився й імпорт товарів. Відповідно до жовтня минулого року це зниження становить 2,7%. У цілому за 10 місяців імпорт скоротився на 5,3 млрд. доларів.

Профіцит за рахунками операцій із капіталом і фінансових операцій у жовтні становив 1,4 млрд. доларів. Для порівняння — у жовтні 2012 року було зафіксовано дефіцит 194 млн. доларів. Така тенденція, на думку експертів, пояснюється формуванням позитивного сальдо за статтею «торговельні кредити», а також зменшенням відтоку готівкової валюти поза межі банківської системи — аж у 6,7 раза.