Не Лiонелем єдиним

04.12.2013
Не Лiонелем єдиним

Ліонель Мессі.

На два тижні довше від запланованого тривало голосування головних тренерів, капітанів національних збірних та футбольних журналістів, котрі визначали кращого футболіста 2013 року — володаря «Золотого м’яча» ФІФА. Попри те, що голосування завершилося наприкінці листопада, офіційно ім’я переможця ФІФА оголосить 13 січня. При цьому вже за тиждень стане відомою трійка номiнантiв, яка отримала під час опитування найбільшу кількість голосів.

На думку букмекерів, головними претендентами на «Золотий мяч–2013» є португалець Кріштіано Роналдо та француз Франк Рібері. Шанси Ліонеля Мессі, який вигравав цей трофей чотири рази поспіль, цього разу виглядають значно скромніше, хоча звання чемпіона та кращого бомбардира прімери 2012/13, без сумніву, багато важать. Проте травма, яка нещодавно вибила аргентинця з ладу, суттєво знизила його рейтинг у суперечці за новий титул. До того ж, думається, футбольний світ уже просто втомився від багаторічної гегемонії Лео й прагне «обмити кісточки» новій зірці.

Останні кілька років головним конкурентом Мессі був Кріштіано Роналдо, проте, виступаючи в одному чемпіонаті з аргентинським «Малюком», португалець постійно перебував у його тінi. Вимушена ж відсутність Лео дозволила Роналдо по максимуму заявити про свої амбіції.

У поточному розіграші прімери Красунчик одноосібно захопив лідерство в бомбардирській гонці (17 голiв у 17 турах), а в матчах збірної, яка в «плей–оф» боролася зі шведами за путівку на ЧС, ледь не вистрибував зі штанів, намагаючись засвітитися перед виборцями. Власне, та битва за «мундіаль» перетворилася на двоактову виставу одного актора. Роналдо самотужки, забивши всі чотири голи португальської збірної, вивів свою команду на планетарний форум у Бразилії. Подейкують, що саме після цієї феєрії Роналдо ФІФА скасувала секретну фотосесію за участю Франка Рібері, якого доти називали найімовірнішим володарем «Золотого м’яча–2013». У матчах за свою збірну француз продемонстрував значно скромнішу гру, ніж у поєдинках за «Баварію». У Мюнхенi, нагадаємо, Франк виграв Лігу чемпіонів.

«Упродовж року Франк був кращим, але я не здивуюся, якщо нагороду отримає Роналдо», — заявив почесний президент «Баварії» Франц Беккенбауер.

Головний тренер збірної Росії італієць Фабіо Капелло віддає перевагу португальцеві, адже, на його думку, чотири голи, забиті Роналдо шведам, переоцінити важко. Прикметно, що й капітан «Тре крунур» Златан Ібрагімович пропонує віддати «Золотий м’яч» Кріштіано. Хоча вiн натякнув, що кращим футболістом планети вважає себе.