«Камбек» перед канікулами

04.12.2013
«Камбек» перед канікулами

Під кінець невдалого року настрій в Олега Блохіна покращився. (автора.)

Для того, аби піднятися в чемпіонаті країни на звичні для себе висоти, київському «Динамо» знадобилося 18 турів. Невдало стартувавши в національній першості 2013/14 років, підопічні Олега Блохіна надовго випали з числа лідерів i лише наприкінці першої частини ЧУ змогли вперше в сезоні потрапити до призової трійки. Сталося це після того, як динамівці в гостях iз великими труднощами переграли проблемний «Севастополь».

До матчу зі столичними футболістами «морякiв» готував Сергій Коновалов. Тоді як його нещодавній шеф Геннадій Орбу, котрий лише місяць пропрацював на посаді головного тренера, та кілька провiдних гравців — Левандовський, Чижов, Симоненко — залишили клуб. Кажуть, що це результат фінансових проблем, які переживає «Севас». Тоді як сам Орбу припускав, що його відставка пов’язана з поганими результатами команди.

Зрештою, після безвольної поразки «Шахтарю» (0:4), севастопольський «молодняк» дав справжнiй бій динамівським зіркам. На відміну від поєдинку першого кола, коли «біло–сині», особливо не напружуючись, обіграли «моряків» iз рахунком 2:0, позавчора на березі Чорного моря динамівцi зустріли серйозний спротив iз боку опонентів, які знаходяться на дні турнірної таблиці, й лише під завісу матчу, завдяки майстерному удару головою Дьємерсі Мбокані, вирвали вікторію. До речі, через град та шквальний вітер суддя матчу був змушений на деякий час зупинити гру.

З огляду на фотографію, викладену у «Фейсбуцi» Джермейном Ленсом, удале завершення «першої половини» чемпіонату викликало в «біло–синіх» шквал радісних емоцій. «Здобули важливу перемогу», — відзначив голландський вінгер.

Стрибку з «грязі у князі» разом зі своїми підопічними в роздягальні неабияк радів й Олег Блохін. Останнiм часом чутки про можливiсть його вiдставки лише посилилися. Але тепер «Динамо» змогло відчутно скоротити відставання від лідера першості — «Шахтаря». Навіть якщо вчора «гірники» переграли в Одесі «Чорноморець», їхня фора над «Динамо» становитиме п’ять очок. Уже в наступному турі, матчі якого, щоправда, відбудуться в березнi, «біло–сині» зустрічатимуться з «гірниками» й у разі успіху зможуть впритул наблизитися до команди Луческу.

«Я думаю, що в наступній грі з «Шахтарем» почнеться принципова боротьба за перше місце», — заявив після гри в Севастополі Олег Блохін. — Початок року був невдалим, і тому дуже хотілося, аби він швидше закінчився. Ми відставали від лідера на 11 очок і всі достроково нас списали. Проте чемпіонат непередбачуваний, і ми потихеньку вибираємося з ями».

Та навряд чи після успішного вояжу до Севастополя позиції Блохіна в тренерському кріслі стали мiцнiшими. Як каже сам Олег Володимирович, практично після кожного матчу порушується питання його відставки, але він вдячний президентові клубу за мудрість та витримку.

Думається, проміжні підсумки роботи Блохіна Ігор Суркіс підбиватиме після заключного поєдинку групового етапу Ліги Європи проти віденського «Рапіда», який відбудеться наступного тижня. «Зіграємо з австрійцями, після чого будемо конструктивно розмовляти з президентом», — заявив динамівський «коуч».

Виходить, що осінній виступ у Лізі Європи стане головним індикатором роботи Блохіна й покаже, чи варто очікувати взимку змін на тренерському містку «Динамо». А на посаду «коуча» сватали іспаномовних Б’єлсу та Рамоса, білоруса Кучука, а також «залізного» німця Магата. Як заявляв раніше президент «Динамо», «якщо у Блохіна не вийде, запрошу іноземця». Утім бажання Олега Володимировича тренувати свій рідний клуб б’є через край — і, здається, що це найголовніший аргумент на його користь.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. Матч 18–го туру. «Севастополь» — «Динамо» — 1:2 (Караваєв, 45 — Ленс, 19; Мбокані, 70).

Лідери: «Шахтар» — 38 (17 матчiв), «Динамо» — 36 (18), «Металіст» — 35 (16), «Чорноморець» — 35 (17), «Дніпро» — 34 (16).