Уперед, комісари

29.11.2013
Уперед, комісари

Георг Шьолльхаммер та Гедвіг Саксенхюбер.

Днями пресу познайомили з кураторами Другої київської бієнале. «Це впливові спеціалісти в галузі сучасного мистецтва Георг Шьол­льхаммер та Гедвіг Саксенхюбер. Крім великого досвіду роботи в арт–критиці, вони чудово обізнані з актуальною мистецькою ситуацією у Східній Європі та в Україні зокрема», — представила кураторів–автрійців Наталя Заболотна, директор «Мистецького арсеналу», яка знов буде комісаром київської бієнале. А головним майданчиком для міжнародної виставки сучасного мистецтва, як і два роки тому, стане власне «Мистецький арсенал».

Бієнале відбудеться наступної осені, початок її — вже у вересні, проте наразі немає ні теми, ні наскрізної ідеї виставки, ні її структури. Для людини пострадянської формації це, мабуть, не біда. Вреш­ті, як свідчить досвід куратора попередньої Arsenale 2012, британця Девіда Елліотта, і європейські мистецтвознавці можуть творчо й ефектно долати аврали. Про те, що часу для такої задачі лишилося небагато, говорить і Гедвіг Саксенхюбер. Досвід роботи в наших реаліях у цієї пані є: в 2006 році вона організовувала виставку про українське мистецтво після Помаранчевої революції.

«Тема бієнале народиться в процесі роботи, — спокійно каже Георг Шьолльхаммер. — Його мета амбітна — у 2014 році нам уже потрібно не просто вразити глядача, а закорінити саму бієнале у цьому місці, в українському культурному контексті назавжди». Крім того, азарту, за словами пана Шьол­льхаммера, додає конкуренція , адже водночас з Arsenale 2014 відбуватимуться міжнародні виставки «Маніфеста» у Санкт–Петербурзі й виставка у Сан–Паулу.

Нагадаємо, що Перша київська бієнале проходила влітку 2012 року, вона об’єднала роботи ста художників iз 30 країн світу. Загальна площа грандіозної виставки становить 24 тис. квадратних метрів. Бієнале відвідали 135 тисяч гостей.