Спокій їм тільки сниться

29.11.2013
Спокій їм тільки сниться

Новачок «Шахтаря» Фред потроху знаходить спільну мову зі своїми партнерами. (УНІАН.)

Після невдалої спареної зустрічі з «Байєром», у якій український чемпіон розжився лише одним очком, більшість уболівальників та експертів сходилися на одному: для виходу в 1/8 фіналу Суперліги «Шахтар» мусить виграти два заключні поєдинки групового етапу — в команд «Реал сосьєдад» та «Манчестер юнайтед».

Звісно, поїздка по вікторію на один із найбiльших стадіонів — «Олд Траффорд» — мало кого втішить, проте після непереконливо проведених чотирьох поєдинків іншого шляху до раунду «плей–оф» у підопічних Мірчi Луческу не залишилося. Однак перш ніж думати про «червоних», «гірники» мусили розкусити міцний іспанський горішок, який у попередньому турі сенсаційно відібрав очки у «МЮ».

Аби гравці «Шахтаря» не зациклювалися на зустрічі з грізним опонентом i повністю сконцентрувалися на поєдинку з іспанцями, їхні найпалкіші вболівальники влаштували на «Донбас–арені» незабутній перфоманс. Над своїм сектором донецькі фанати підняли зображеного на величезному полотнищі грізного ультрас iз молотками в обох руках, який англійською «промовляє»: «Зберігайте спокій та боріться до кінця».

Власне, спокійною гра не вийшла, адже обидві команди грали на перемогу, проте результат, зафіксований позавчора в Донецьку, наочно продемонстрував, що «шахтарі» рук (точніше ніг) не склали. Попри те, що команда Луческу доволі стримано розпочала поєдинок, віддавши ініціативу гостям із Сан–Себастьяна, як і в першому матчі проти іспанців, «гірники» чудово зіграли на контратаках, забивши у ворота Клаудіо Браво чотири м’ячі.

Можливо, якби підопічні Ягоба Аррасате були більш майстерними, Андрію П’ятову навряд чи вдалося б зберегти свої володіння на замку, проте футболісти «Сосьєдада» знову не забили, залишившись з одним голом найменш результативною командою групового етапу.

Натомість донецькі бразильці спіймали кураж. Уразити ціль вдалося навіть Луїсу Адріано, який більше марнує, ніж реалізовує голеві моменти. Утім героєм вечора став Дуглас Коста, який відзначився дублем. Особливо ефектним вийшов у півзахисника другий м’яч, забитий потужним ударом у «дев’ятку» з кута штрафного майданчика. Щоправда, наставник «гірників» не став виділяти когось із підопічних, назвавши кращою всю команду. За словами В’ячеслава Шевчука, «Шахтар» потроху повертається до тієї гри, яку демонстрував у попередніх сезонах.

Думається, якщо «гірники» так гратимуть і за два тижні з «МЮ» (який, до слова, вже гарантував собі місце в «топ–16», хоча наразі «не сіяне»), у них будуть непогані шанси здолати «манкуніанців», які після відходу Алекса Фергюсона демонструють далеко не найкращу свою гру. Щоправда, позавчора в Леверкузені «МЮ» каменя на камені не залишив від «Байєра». Цікаво, що за цим поєдинком із трибуни «Бай–арени» спостерігав Сер Алекс, який, схоже, і надихнув Гіггза і компанію на розгром.

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 5–й тур (матчі середи).

Група А.

«Шахтар» (Україна) — «Реал сосьєдад» (Іспанія) — 4:0

Голи: Адріано, 37; Тейшейра, 48; Коста, 68, 87

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук, Степаненко, Фред, Коста, Тейшейра (Едуардо, 75), Бернард (Тайсон, 69), Адріано (Феррейра, 72)

«Реал сосьєдад»: Браво, Кадамуро, Ансотегі, І. Мартінес, де ла Белья, Пардо (Рос, 68), Елустондо, Прієто, Кастро, Грізманн (Аггіретче, 74), Вела (Сеферович, 75)

Попередження: Ракицький, 16; Степаненко, 58; Кучер, 84 — Елустондо, 34

Суддя: Бенкеренса (Португалія).

Донецьк, «Донбас–арена», 53 100 глядачів.

«Байєр» (Німеччина) — «Манчестер юн.» (Англія) — 0:5 (Валенсія, 22; Спахич, 30 (у свої ворота); Еванс, 66; Смоллінг, 77; Нані, 88).

Турнірне становище: «Манчестер юн.» — 11, «Шахтар» — 8, «Байєр» — 7, «Реал сосьєдад» — 1.

* * *

Група В. «Реал» (Іспанія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 4:1 (Бейл, 37; Арбелоа, 51; Ді Марі, 63; Іско, 81 — Булут, 38; вилучення: Рамос, 26 («Р»)), «Ювентус» (Італія) — «Копенгаген» (Данія) — 3:1 (Відаль, 29, 60 (обидва — пен.), 63 — Меллберг, 56).

Турнірне становище: «Реал» — 13, «Ювентус» — 6, «Галатасарай», «Копенгаген» — 4.

Група С. «Андерлехт» (Бельгія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:3 (Мбемба, 18; Бруно, 77 — Матич, 34; Мбемба, 52 (у свої ворота); Родріго, 90), «ПСЖ» (Франція) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:1 (Ібрагімович, 7; Кавані, 90 — Манолас, 80; вилучення: Верратті, 46 («П»))

Турнірне становище: «ПСЖ» — 13, «Олімпіакос», «Бенфіка» — 7, «Андерлехт» — 1.

Група D. ЦСКА (Росія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:3 (Хонда, 61 (пен.) — Роббен, 17; Гьотце, 56; Мюллер, 65 (пен.)), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Вікторія» (Чехія) — 4:2 (Агуеро, 33 (пен.); Насрі, 65; Негредо, 78; Джеко, 89 — Горжава, 43; Тецл, 69).

Турнірне становище: «Баварія» — 15, «Манчестер Сіті» — 12, ЦСКА — 3, «Вікторія» — 0.