Причини для паузи

28.11.2013
Причини для паузи

Для мiнiстра соцполiтики Наталiї Королевської Угода з ЄС означала б масштабнi соцiальнi проблеми.

Процес переговорів щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС продовжено. Про це, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, повідомив Прем’єр Микола Азаров. «Робота з наближення України до європейських стандартів не зупиняється ні на день. Наш власний, український проект «Україна — європейська держава» іде своїм ходом», — сказав Азаров і дав відповідь на питання, яке сьогодні найбільше цікавить українське суспільство: а чому ж Україні довелося зробити паузу в європейському діалозі?

«Три роки Президент і уряд змушені були вести переговори як з Європейським Союзом, так і з Росією, занепокоєною наслідками зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом для власної економіки. Ми принципово вирішили, що рівноправна участь у найбільшому за обсягом і одному з найбільш технологічних ринків світу — Європейському — це реальний шанс структурної перебудови та модернізації економіки України. Водночас ми переконували, що така участь не створює загрозу Росії, навпаки, відкриває нові можливості співпраці, — пояснив Прем’єр і додав: — Ці переговори окремо з кожним партнером не привели до врегулювання протиріч».

За словами Прем’єра, місяць тому в Мінську глави держав Митного союзу прийняли заяву про те, що негайно після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом для України фактично буде скасовано режим вільної торгівлі з країнами Митного союзу. «Це означає, що негайно втратять роботу близько 400 тисяч українських робітників, а далі навіть важко порахувати, скільки ще. Закриються найбільші українські підприємства, різко згорнеться малий і середній бізнес, а доходи бюджету не забезпечать виконання соціальних зобов’язань держави», — додав Прем’єр.

Як сказав урядовець, під час подальших спроб переконати наших партнерів зі Сходу стало зрозуміло, що це не умоглядний розвиток подій, це — реальність. Особливо коли зважити на існуючий процес згортання торгових відносин з Росією. Проти такого сценарію рішуче виступили промисловці й підприємці, профспілки, які однозначно донесли свою позицію до Президента і уряду.

«У цей же час Європейський Союз не дав практичної відповіді на наші неодноразові звернення щодо пошуку компенсаторів втрат України від закриття ринків Митного союзу. Ми не отримали жодного підтвердження щодо підтримки з боку європейських і світових фінансових інститутів. Більше того, буквально напередодні підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом Міжнародний валютний фонд висунув Україні абсолютно неприйнятні умови надання кредиту. Причому кредиту розміром рівно стільки, скільки ми залишаємося винні Фонду, — підсумував Азаров. — Уряд України не може погодитись на підвищення тарифів на житлово–комунальні послуги вдвічі й водночас на заморожування заробітних плат, пенсій, стипендій і всіх соціальних допомог. Ми не можемо піти на різке скорочення доходів бюджету — а отже, на звільнення лікарів, учителів, викладачів вузів, бюджетних місць для студентів тощо. Ми не згодні на девальвацію національної валюти, це призведе до різкого подорожчання імпортних товарів, у першу чергу, ліків. Ми не можемо відмовитись від підтримки сільськогосподарських товаровиробників, що призведе до подорожчання продуктів харчування».

Як вважає Прем’єр, виконання названих вимог однозначно призвело б до соціального колапсу і дискредитації курсу європейської інтеграції України в очах наших людей. «Адже в такій ситуації люди не тільки не відчули б переваг від асоціації, а навпаки, відчули б катастрофічне падіння рівня життя, масове безробіття, економічні втрати, які можна порівнювати з ситуацією 90–х років», — підсумував урядовець.