По кредити наступного року

27.11.2013

Економічна ситуація в Україні наступного року поліпшиться. Аналітики очікують зростання ВВП на рівні 1,5—2%, що дає змогу вести мову про наближення до переломного тренду.

На думку голови наглядової ради «Південкомбанку» Руслана Циплакова, очікуване зростання ВВП є частково результатом низької бази зростання нинішнього року, а частково — поліпшенням умов ведення бізнесу, що продемонстрував останній рейтинг Світового банку. Як відомо, у цьому переліку Україна піднялася одразу на 28 позицій, зайнявши 112–те місце із 189 досліджуваних економік.

«Незважаючи на деяке зниження інве­стиційної активності і зменшення зовнішнього попиту, низка інвестиційних проектів уряду може повернути інвестування на траєкторію зростання, що дасть змогу говорити про більш суттєве поліпшення економічного середовища», — сказав Циплаков.

Начальник управління міжбанківських ризиків банку «Фінанси і Кредит» Микола Войтків вважає, що зростання економіки у 2014 році становитиме 2–3%. «Сьогодні існує ціла низка факторів, які важко прогнозувати, — сказав Войтків. — Це і глибина зміни взаємовідносин з Російською Федерацією та Євросоюзом, перспективи відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, структура витрат державного бюджету на наступний рік і розвиток політичної ситуації у державі напередодні президентських виборів».

Утім, на думку банкірів, цього буде достатньо, аби у наступному році банки змогли зберегти ту динаміку зростання кредитного портфелю, яку ми маємо нині. «За нашими оцінками, наступного року темп зростання кредитного портфелю банківської системи становитиме близько десяти відсотків», — сказав начальник відділу аналізу і дослі­джень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитро Сологуб. При цьому він зазначив: за сприятливої ситуації на валютному ринку і зниженні депозитних ставок у 2014 році можливе зниження кредитних ставок на рівні 2–4 відсоткових пунктів.

Руслан Циплаков прогнозує зростання обсягів корпоративного кредитування на 8—10% у наступному році. «Цьогоріч Національний банк України проводив достатньо гнучку монетарну політику, — сказав експерт. — Якщо така політика продовжиться, то обсяги кредитування юридичних осіб можуть зрости на 8—10% й у наступному році. Водночас попит на кредити з боку юросіб усе ще залишиться неактивним».

За його словами, ставки за кредитами юридичним особам на термін до року, які нині коливаються від 19 до 26%, у 2014 році можуть знизитися на 3—5 відсоткових пунктiв. Микола Войтків вважає, що у випадку відсутності форс–мажорних ситуацій в економічній системі всередині країни і у світі, а також ескалації конфліктів у політичній боротьбі приріст ресурсної бази у банківській системі збережеться. А це дозволить наростити обсяги кредитування компаній на рівні 5—7%.