«Вершини» чи рейтинги

27.11.2013

Щойно в Індії Магнус Карлсен та Віші Ананд визначили володаря світової шахової корони, в турецькій Анталії розпочалася боротьба за звання найсильнішої команди планети. На відміну від нещодавньої європейської першості, де змагалися 38 збірних, на Середземне узбережжя Туреччини з’їхалися лише десять найкращих колективів світу. Власне, окрім господарів змагань, чинних чемпіонів світу й Олімпіади — вірменів та азербайджанців, які отримали від ФІДЕ «уайлд–кард», решта команд–учасниць пройшла серйозне сито відбору. Так, збірні Росії й України були запрошені на «мундіаль» як призери останньої шахової Олімпіади. Команди Німеччини, США, Китаю та Єгипту приїхали на ЧС у ранзі чемпіонів своїх континентів. По суті, «білою вороною» серед «кваліфаєрів» виглядає лише збірна Голландії, яка не може похвалитися серйозними медальними здобутками. Власне «помаранчеві», які на Олімпіаді–2012 посіли шосте місце, стали першою «вільною» збірною, якій можна було вручити третю «олімпійську» перепустку (команди Вірменії (1), Китаю (4) та США (5), які на Іграх посіли вищі за голландців місця, пробилися на ЧС за іншими квотами).

Щоправда, у сумарному фаворит–рейтингу Нідерланди мають досить високий шостий «розряд» (2669), тоді як турки (2582) та єгиптяни (2493) — відверті аутсайдери змагань. А найпотужніший інтелектуальний потенціал зібраний у збірній Росії. Середній рейтинг Ело Володимира Крамника, Олександра Грищука, Сергія Карякіна, Яна Непомнящего та Микити Вітьюгова становить 2759 балів і на 44 одиниці перевищує показник чинних чемпіонів планети — вірменів на чолі з другим шахістом планети Левоном Ароняном.

Українські шахісти, які на попередньо­му ЧС в Китаї виграли «бронзу», посіяні в Анталії під третім номером (2715). Цікаво, що особистий рейтинг кожного з п’яти збірників — Василя Іванчука, Антона Коробова, Олександра Мойсеєнка, Юрія Криворучка та Олександра Арещенка — вищий за 2700 пунктів. За винятком росіян, таким стартовим потенціалом не може похвалитися жодна інша команда–учасниця «мундіалю». Власне вже в першому турі (змагання пройдуть в одне коло) фаворитам із Росії належало продемонструвати свій максимум, адже протистояли їм чинні чемпіони — вірмени.

Українцям на старті також випав непростий суперник. Лідера американської збірної Хікару Накамуру (четвертий номер рейтингу ФІДЕ) називають однією з шести вершин світових шахів, а друга людина в збірній США, Гата Камський, у 1996 році був віце–чемпіоном світу за версією ФІДЕ. Зрештою,як завершилися матчі українців, стало відомо після здачі номера.