Такий різний Київ

27.11.2013
Такий різний Київ

Перемагати в Києві для «Говерли» вже стало традицією. (автора.)

Висока орендна ставка столичного Палацу спорту змушує «Будівельник» та «Київ» бронювати арену для матчів вітчизняної суперліги «на пару». Відтак раз на два тижні під склепінням ПС проходять такі собі вечори українського баскетболу, коли в один день дві столичні команди по черзі приймають суперників з інших міст країни.

Удруге поспіль баскетбольний вечір у Києві відкриває поєдинок за участю івано–франківської «Говерли». Два тижні тому підопічні Євгена Мурзіна та Олександра Лохманчука зу­стрічалися з «Будівельником», а позавчора їх приймав «Київ». Попри різний рівень київських команд, у обох випадках протистояння проходили за схожим сценарієм, і в підсумку перемогу святкували баскетболісти з Прикарпаття. Прикметно, що з п’яти своїх вікторій на старті сезону «Говерла» чотири здобула в гостях.

«Наразі у нас не виходить рівно грати весь поєдинок, тому й доводимо ситуацію до «цікавої для глядачів», — слова Мурзіна якнайкраще характеризують сценарій протистояння його підопічних із київськими командами. «Говерла» солідно виглядала в першій половині зустрічі й знічувалася — в другій.

Справді, позавчорашній поєдинок «ведмеді» почали агресивно, і вже через дві хвилини після його початку наставник столичних «вовків» Віталій Черній був змушений брати тайм–аут. «У нас немає зірок, які можуть самотужки вирішити долю матчу, але перед командою ми ставимо завдання — демонструвати характер, боротися на кожному клаптику майданчика. На жаль, цей елемент від самого початку гри ми не виконали», — сказав керманич «Києва».

Відверто невдала гра столичних баскетболістів у першій половині зустрічі дозволила гостям, у складі яких високу результативність демон­стрували темношкірі легіонери Андре Янг, Юджин Лоуренс та Джуліан Мавунга, піти на велику перерву з комфортним гандикапом у 19 очок.

Однак, демонструючи героїчні зусилля надалі, «вовки» змогли наблизитися до «Говерли» на відстань трьох пунктів. Іще трохи — і, здавалося, франківці зазнають третьої поразки поспіль. Однак у вирішальний момент столичні баскетболісти знову втратили точність та монолітність. Власне, команді Чернія не вистачило тієї зірки, яка б змогла вирішити долю матчу на її користь. Хоча, як зазначив тренер, усе б могло скластися інакше, якби не провальна перша частина. «Грати потрібно з першої секунди поєдинку», — підсумував наставник «Києва».

Натомість це правило, схоже, нарешті усвідомили новачки «Будівельника», які після невиразного старту в національній суперлізі та серії болючих поразок у Євролізі продемонстрували весь свій потенціал. Латвійський наставник «Будки» Айнарс Багатскіс не раз критикував своїх нових підопічних за розслабленість та відстороненість. Однак на позавчорашній матч із лідером чемпіонату — «Донецьком», який перед візитом до Києва мав стовідсотковий результат, «гладіатори» налаштувалися як слід. І хоча першу чверть «Будка» програла з різницею в чотири очки, надалі на паркеті Палацу спорту царювала одна команда. Її двигунами стали центрові Михайло Анісімов та Даріуш Лавринович. Обидва велетні набрали по 19 очок, зробивши на двох 21 підбирання.

Хоча, без сумніву, нещадний розгром команди Валерія Плеханова — заслуга всього колективу «Будки», в якій п’ятеро гравців набрали 10 та більше пунктів. Думається, перед п’ятничною зустріччю в рамках Євроліги з московським ЦСКА «будівельники» отримали потужний позитивний заряд енергії, необхідний для того, щоб залишити підвалини свого квартету й поборотися за місце в «топ–16».

ТАБЛО

Чоловіки. Суперліга. «Київ» — «Говерла» — 81:88 (13:27, 18:23, 23:14, 27:24; Бобров (23) — Янг (20)), «Будівельник» — «Донецьк» — 82:55 (16:20, 21:7, 21:15, 24:13; Анісімов 19 очок + 13 підбирань, Лавринович (19) — Макколі (16)).

Турнірне становище: «Донецьк» — 7 перемог/1 поразка, «Хімік» — 6/1, «Азовмаш» — 5/2, «Одеса» — 4/2, «Говерла» — 5/3, «Ферро», «Будівельник», «Кривбас» — 4/3, «Галичина» — 3/4, «Миколаїв» — 2/4, «Київ» — 2/6, «Дніпро» — 1/5, «Черкаські мавпи» — 1/6, «Дніпро–Азот» — 0/5.

* * *

НБА. «Маямі» — «Фініс» — 107:92 (Джеймс (35) — Фрай (16); Кравцов «Ф» — 1 хв. 10 сек., без очок; Лень «Ф» — не грав).

* * *

Жінки. Відкритий чемпіонат України. ТІМ–СКУФ — «Динамо–НПУ» — 65:76. «Тигри–ЄНУ» — «Інтерхім–СДЮСШОР» — 58:64, 62:67.

Турнірне становище: «Динамо» — 7/0, «Інтерхім» — 3/3, «Єлисавет–баскет» — 3/1, ТІМ–СКУФ — 0/5, «Тигри–ЄНУ» — 0/4.