Ключ до розгадки Карпат

26.11.2013
Ключ до розгадки Карпат

Анатолій Кифішин із першим виданням своєї праці «Давнє святилище Кам’яна могила». (автора.)

Перше жорстоке випробування на долю Анатолія Кифішина випало в ранньому дитинстві, коли він ще не мав і дев’яти років. 14 березня 1944–го у випадково знайденої бойової гранати спрацював детонатор. Вибухом хлопчаку відірвало правицю, вибило праве око та спричинило інші, менш значні, поранення. Йому судилися страшні муки. Але він не тільки вижив, а й, попри каліцтво, взявся ліпити із себе повноцінну, високоінтелектуальну особистість. Із відзнаками почергово закінчив Чернівецький та Ленінградський державні університети й аспірантуру при Інституті сходознавства АН СРСР.

Митарства «Другого Ломоносова»

Його вже тоді захоплено називали «Другим Ломоносовим», а попереду відкривалися обрії блискучого наукового майбутнього. Та знову — черговий удар: помирає його вчитель, видатний академік Василь Струве, і шумерологію — науку про древній народ, що жив у ІV–ІІІ тисячоліттях до нашої ери, прибирають до рук опоненти на чолі з професором Ігорем Дьяконовим. Відтоді понад три десятки років — за незбагненною концентрацією зла — талановитого вченого Анатолія Кифішина безперервно переслідувала тупа заздрість колег, а почасти — й безгрошів’я та безпритульність.

І все ж він завзято продовжував працювати над загадками древніх цивілізацій, навіть за умов майже повної ізоляції у радянському науковому просторі. Коли про це в травні 2005–го, напередодні 70–річчя від дня народження, Анатолія Георгійовича в першому за кілька десятиліть вимушеного мовчання інтерв’ю запитав російський історик і видавець Павло Тулаєв, то почув у відповідь: «Я відчуваю себе унікальним фахівцем — таким же унікальним, як Юліус Опперт чи Арно Пьобель; вони з’являються приблизно раз у 60 років. Я себе високо оцінюю, але це — не результат зарозумілості. Просто я впевнений, що наступний фахівець такого рівня також з’явиться нескоро, років через 60. І пишу я зараз, як Опперт чи Пьобель, для людей майбутнього, котрі втямлять, про що йдеться в моїх дослідженнях. Поки що це залишається незрозумілим».

Українець, він і в Росії українець

Ніколи і ні за яких обставин Анатолій Кифішин не приховував своєї українськості, хоча мав би безліч вигод, видаючи себе за великороса. Якось на запитання «Ви ж — росіянин?» учений відповів: «Народився я в Росії, але мої батько й мама — українці, і вдома ми розмовляли українською мовою. На російську я перейшов лише тоді, коли перебрався до Ленінграда».

На початку нинішнього тисячоліття світ нарешті побачила його солідна наукова праця «Давнє святилище Кам’яна могила». І хоча її неоднозначно сприйняли в Росії, про Кифішина шанобливо заговорили дослідники минувшини в Україні й звернув увагу тутешній політикум. За президентства Віктора Ющенка на території протошумерського святилища поблизу Мелітополя було створено історико–архітектурний заповідник «Кам’яна могила» зі статусом національного.

Торік Анатолій Георгійович побував на Івано–Франківщині, де ознайомився зі стародавніми святилищами, які досліджують науковці місцевого Інституту історії, етнології та археології Карпат. Цьогоріч йому присвоїли звання «Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника». На думку московського вченого, Карпатський регіон — надважливий ареал скупчення стародавніх культових пам’яток.

Написи — як золотий запас нації

Утретє Анатолій Кифішин приїхав до Івано–Франківська нинішньої осені з однією метою — готувати молодих шумерологів. Його поселили в гуртожитку, неподалік гуманітарного корпусу університету. «Особливих умов не потребую, — знайомить учений зі своїми скромними апартаментами. Розмовляє добротною українською мовою, в яку лиш зрідка вкраплюються русизми. — Тут я мешкаю і тут же щодня о десятій ранку, крім вихідних, читаю лекції для всіх бажаючих».

— А то правда, що в часи тотального наступу «дьяконівців» вам навіть довелося обживати курінь?

— Правда. У сімдесяті роки, незважаючи на мої дипломи з відзнаками, у Москві не міг знайти будь–якої роботи за фахом, тому вивозив сміття з гуртожитків. Не мав прописки і змушений був перебратися в курінь біля станції Перловська Московської залізниці. Там ночував, а вдень зазвичай працював із фондами колишньої Бібліотеки імені Леніна, в яку дістав перепустку завдяки знайомству. Отже, жив у курені, поки мене звідти не «викурив» земляк–українець капітан міліції Коробченко. Довелося знову шукати пристанище в Москві.

— Дослідження Кам’яної могили стало справою вашого життя, а що цікавого для шумерології «затаїлося» в Карпатах?

— Івано–франківські вчені знайшли в тутешніх горах сотні написів та малюнків, подібних до тих, що відтворені в шумерському «Повчанні Шурупака». І дослідження, проведені в Кам’яній могилі, можна вважати ключем або своєрідним букварем для розшифрування таємничих карпатських ідеограм. Приміром, на плитах в урочищі Завоєли є зображення павука (по–шумерськи «анзузу» — той, що володіє знаннями небес), котрий спускається на колісниці — це символ створення світу. Неподалік — образ першолюдини (по–шумерськи «азалулу»). Далі — лисиця, яка своїм хвостом опоясує мамонта. Подібні зображення археологи знайшли в Бургундії, в печері неандертальця.

Хочу особливо наголосити, що й Кам’яну могилу, й карпатські святилища потрібно вивчати неспішно, всебічно і фахово. Якщо ми підготуємо кваліфікованих шумерологів, то завдяки вивченню безцінних карпатських написів, можливо, впродовж уже нинішнього століття довідаємося багато чого нового з прадавньої історії людства. Принаймні існує достатньо підстав вважати, що Карпати були одним із духовних центрів Арати — держави, яка стала правонаступницею протошумерської культури. Українцям випало бути хранителями одних із найстаріших на Землі ідеограм, і їх треба берегти як золотий національний запас.

ДОСЬЄ «УМ»

Анатолій Кифішин

Визначний російський сходознавець, один із найвідоміших у світі фахівців шумеро–вавилонської писемності.

Народився 2 червня 1935 року в селі Біле Алтайського краю, куди переїхали батьки–українці. Невдовзі родина повернулася на Батьківщину, в містечко Дашів на Вінниччині. У період із 1970–го до розпаду СРСР написав кілька книг, зокрема «Історію Шумеру», проте через шалену протидію коаліції радянських сходознавців–«позитивістів» зміг опублікувати лише окремі науково–популярні статті, піддані ретельній цензурі.

Однією з найбільших заслуг ученого стало прочитання написів на гротах Кам’яної могили (приблизно ХІІ—ІІІ століття до Різдва Христового), — світової пам’ятки давньої культури в Україні поблизу Мелітополя. За висновками Анатолія Кифішина, Кам’яна могила — важливе святилище протошумерських племен, носій безцінної інформації про формування та розвиток багатьох етносів і культур. Його книга «Давнє святилище Кам’яна могила», на думку деяких спеціалістів, стала першим у світовій науці досвідом дешифрування письма протошумерського архіву, котрий значно старіший єгипетських пірамід.

Разом із дружиною Людмилою Акімовою, доктором мистецтвознавства, провідним російським фахівцем у галузі античного мистецтва, Анатолій Кифішин удостоєний українського ордена «Знак Пошани» (2001). Торік у грудні йому вручили також престижну російську премію Фонду Святого Андрія Первозванного.

  • Що там, у голові?

    Знання, які людина повинна засвоїти, множаться у геометричній прогресії. Чи здатен наш мозок витримати такі навантаження? А може, він уже досяг піку свого розвитку і радіє, що новітні технології забирають на себе частину його функцій? >>

  • Підкорене небо

    У радянські часи Всесвітній день авіації та космонавтики відзначали справно. Власне, у той час усі досягнення, пов’язані чи то з польотом у космос, чи то з появою нового літака, прирівнювались мало не до державних свят. Сьогодні цю дату також відзначають, проте масштаб суттєво зменшився. Чи розвивається авіація та космонавтика сьогодні? >>

  • «Небесний тихохід»

    Фахівці навчально-наукового центру «Небесна долина», що діє у Вінницькому національному технічному університеті, передали військовослужбовцям розвідувального підрозділу, який виконує завдання в зоні бойових дій на сході України, безпілотний розвідувальний комплекс власної розробки. >>

  • Філософ волокон із чвертю ставки

    Ярослав Шпотюк — фізик-матеріалознавець, закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ) та займався науковими дослідженнями у Франції. Науковець здійснив майже неможливе і захистився одразу в двох навчальних закладах: у ЛНУ та університеті Ренн 1. >>

  • НаЗУБок

    Усім відома фраза: «Одне лікуєш — інше калічиш». Але далеко не завжди ми можемо побачити зв’язок між прийомом якихось ліків і проблемою зі здоров’ям, яка виникає через деякий час. Особливо при протезуванні зубів. >>