План з переоцінки

22.11.2013
План з переоцінки

Гравці «Хіміка» недооцінили суперників із «Анкари». (з сайта БК «Хімік».)

За останні три сезони другий за рейтингом клубний турнір Старого світу з баскетболу — Єврокубок — неабияк полюбився вітчизняним колективам. Кожна українська команда, яка боролася за цей трофей, щоразу досягала рекордних для себе вершин. Спочатку «Донецьк» пробився до 1/4 фіналу, слідом за ним історичного успіху досяг «Будівельник», який дійшов до півфінальної стадії ЄК. У нинішньому сезоні Україну в Єврокубку представляє южненський «Хімік» і також демонструє непогані результати. Особливо потужно підопічні Карліса Мужнієкса провели перше коло первинного відбору, де виграли чотири з п’яти поєдинків.

А от переможно розпочати другу половину першого групового етапу «Хіміку» не вдалося. Здавалося, турецька «Анкара» — зовсім не той суперник, на якому можна спіткнутися, адже в першому поєдинку южненський клуб переграв опонентів більш ніж переконливо. Схоже, перемога в гостях над «османами» з різницею в 24 очки зіграла з «хіміками» злий жарт.

Від самого початку домашнього поєдинку колектив Мужнієкса не міг спіймати свою гру, тож йому постійно доводилося підлаштовуватися під суперника.

«Уся гра йшла ривками, іноді ми виходили трохи вперед, але повністю взяти ініціативу у свої руки нам не вдавалося. Були проблеми в захисті, помилялися й у нападі. А найбільш невдало ми зіграли в останні дві хвилини, що й позначилося на підсумку двобою», — зазначив латвійський наставник «Хіміка».

Фатальної помилки в матчі–«гойдалці» припустився один із лідерів южненців Пол Ділейні, який «запоров» останню атаку своєї команди, успішне завершення якої могло б, як мінімум, перевести гру в овертайм. Відзначимо, що позавчора в американського новачка южненців гра взагалі не йшла. Якщо в першому поєдинку проти «Анкари» Ділейні набрав 15 очок, то в матчі–відповіді обмежився лише чотирма пунктами. Водночас кращим снайпером «Хіміка» став Метт Гейтенс, однак його 14 балів виявилося замало для командного успіху.

Здається, ключовим у поразці українського клубу став програш щита, де практично безроздільно царював сербський легіонер «Анкари» Володимир Голубович, який зробив 17 підбирань та заробив 22 очки. До того ж напрочуд високу влучність демонстрували гості й з–за дуги, реалізувавши 62 відсотки своїх дальніх кидків.

«План на гру ми не виконали, — наголосив Мужнієкс. — Поєдинок для нас був дуже важливим, але результат матчу вже не змінити — потрібно готуватися до наступних ігор і виправляти помилки».

Власне, формат турніру, коли з першого до другого раунду проходить три з шести команд «пульки», дає командам можливість для «перепочинку». Проте, якщо на турнір «Хімік» має амбітні плани, куди важливіше не просто кваліфікуватися в «топ–32», а пробитися до наступного раунду в ранзі «сіяних».

Додамо, що на наступному етапі компанію 24 основним учасникам ЄК (по три найкращі команди з кожної із восьми груп) складуть 12 невдах першого групового етапу Євроліги. Не виключено, що серед них може бути київський «Будівельник», який у своєму секстеті наразі перебуває в «непрохідній» зоні. Учора пізно ввечері «гладіатори» зустрічалися з абсолютним лідером групи «Фенербахче» і навряд чи мали шанси покращити своє турнірне становище.

ТАБЛО

Єврокубок. Перший груповий етап. Група F. «Хімік» — «Анкара» — 79:81 (14:17, 23:23, 24:21, 18:20; Гейтенс (14), Тревіс (13) — Голубович (22), Таккер, (18)), «Будучность» — ПАОК — 69:75, «Альба Фехервар» — «Нижній Новгород» — 78:84

Турнірне становище: «Н. Новгород» — 5/1, «Хімік», ПАОК — 4/2, «Будучность», «Анкара» — 2/4, «Альба Фехервар» — 1/5.

* * *

Жінки. Відкритий чемпіонат України. «Тигри–ЄНУ» — «НПУ–Динамо» — 72:99.