Пошук роботи по–новому

21.11.2013
Пошук роботи по–новому

Як знайти стабільну роботу і не втратити кваліфікацію?

На роботі ми проводимо як мінімум третю частину життя. Добре, коли є улюблена справа, стабільний заробіток. Та, на жаль, для багатьох людей пошук роботи та працевлаштування — одне з гострих питань.
Міністерство соціальної політики запропонувало цілий пакет посилених заходів з соціального захисту населення, особливо дбаючи про найбільш вразливі верстви.

Маленька дитина — завада роботі?

Після закінчення інституту харків’янка Надія Тертишина пропрацювала кілька років харчовим технологом. Та коли пішла у декретну відпустку, фірму, в якій вона працювала, закрили. Утім, Надія у відчай не удавалася. Втішалася маленькою донькою, щасливою сім’єю. Три роки відпустки по догляду за дитиною промайнули швидко. Зарплати чоловіка катастрофічно не вистачало. І Надія почала шукати роботу. «У вас маленька дитина? Та чи зможете виконувати термінову роботу? А в нас трапляється, що й ще у вихідні доводиться виходити!» — чи не всюди чула молода мама від роботодавців. Півроку пошуку роботи пішли нанівець. А далі — ще гірше. Деякі керівники дивилися з підозрою і відверто казали: «Вас ніде не хочуть брати? Мабуть, це не просто так... Чи не вистачає знань, чи якась інша причина...»

Як би там не було, Надія все ж сподівається не просто знайти роботу, а й не розгубити кваліфікацію харчового технолога.

Шість місяців — компенсація мінімальної зарплати

Ситуація, погодьтеся, відома багатьом. І вирішити її можна. Нещодавно Мінсоцполітіки разом з державною службою зайнятості виступили з пропозицією стимулювати роботодавців до прийому на роботу матерів після закінчення трирічної відпустки з догляду за дітьми. Зокрема, пропонують роботодавцеві, який візьме на роботу жінку після виходу з відпустки по догляду за дитиною, що не знайшла робоче місце впродовж шести місяців, виплачувати компенсацію в розмірі мінімальної зарплати. Роботодавцю, це, безумовно, вигідно: зменшується навантаження на фонд заробітної плати, а до того — у нього працює кваліфікований спеціаліст. Працівник теж задоволений: йде стаж, є стабільний дохід, зберігається кваліфікація.

Нові заходи соціального захисту

Приклад iз молодою мамою Надією — не єдина соціальна проблема, з якою доводиться стикатися людям. І тому Міністерство соціальної політики разом з державною службою зайнятості запропонувало цілий пакет першочергових заходів з посилення соціального захисту населення. Умовно пакет складається з трьох частин:

— пакет стимулюючих заходів у сфері зайнятості;

— ініціативи із скорочення заборгованості заробiтної плати;

— своєчасність і правильність нарахування соціальних виплат і надання соціальних послуг.

«Щоб захистити і надати максимальну допомогу тим, хто в непростих економічних умовах її найбільше потребує, міністерство розробило пакет першочергових дій з посилення соціального захисту населення», — наголошує міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Що кажуть фахівці та експерти

«Наші фахівці взяли під особистий контроль питання виплат допомоги по безробіттю, — розповідає директор Державного центру зайнятості Лариса Сідельнікова. Ми запланували ряд перевірок регіональних центрів зайнятості керівництвом Державного центру з метою вивчення якості та оперативності надання послуг. Присутність наших фахівців у регіонах налагодить інтерактивний діалог, і ми зможемо швидко вирішувати проблеми з виплатами, якщо вони десь виникатимуть. Саме таке завдання поставила міністр соціальної політики Наталія Королевська перед усіма установами системи соціального захисту».

«Враховуючи проголошений курс на євроінтеграцію України, є чіткі орієнтири і стандарти Євросоюзу, до яких ми прагнемо, — наголосив національний координатор МОП в Україні в 1996—2013 рр. Василь Костриця. — Всі три компоненти, про якi йдеться в новому пакеті соціального захисту, тісно пов’язані із стандартами ЄС. Це, зокрема, заробітна плата, соціальні виплати та послуги і їхня якість, і звичайно, рівень зайнятості. Підкреслю, що один з найважливіших індикаторів стратегії ЄС до 2020–го — забезпечити до 2020 року максимальний рівень зайнятості населення. Запропоновані заходи забезпечать стабiльною роботою більше громадян, заохотять підприємців, що працюють у сфері малого i середнього бiзнесу, створювати нові робочі мiсця».