Кріштіано вибив Златана

21.11.2013
Кріштіано вибив Златана

Високий стрибок португальцяРоналдо в матчі зі шведами. (Рейтер.)

«Швидше за все, ця спроба пробитися на чемпіонат світу була для мене останньою. Одне можу сказати напевно: чемпіонат світу без мене — ніщо», — заявив 32–річний форвард збірної Швеції Златан Ібрагімович після поразки команді Португалії.

У Сольні зустрічалися, мабуть, найбільш рівні за класом — і при цьому висококласні — учасники «плей–оф». А по суті, ці зустрічі виявилися суперництвом двох зірок європейського футболу — Ібрагімовича та Кріштіано Роналдо. Усі шість м’ячів, забиті у двоматчевій дуелі, в активі цих мега–мільйонерів. От тільки Ібра з «ПСЖ» відзначився двічі, а «реаліст» Кріштіано — аж чотири рази. Причому на виїзді він оформив хет–трик менш як за півгодини другого тайму, коли шведи, здавалося, вже були близькі до успіху.

«Златан? Я не змагався з ним. Ібрагімович — великий футболіст, лідер збірної Швеції. Але я не збирався з ним у чомусь змагатися, — відповів захопленим журналістам Роналдо. — Перемога над Швецією — успіх всієї нашої команди. Після того як суперник забив два м’ячі, ми опинилися в досить складному становищі. Але хлопці зуміли зібратися й дати гідну відповідь».

Красунчик–капітан довів лік своїх голів за збірну до 47, зрівнявшись за цим показником із лідером — Педро Паулетою, досі — найрезультативнішим бомбардиром національної команди. Певно, шанси Кріштіано отримати «Золотий м’яч–2013» після цієї звитяги помітно зросли. Адже конкурент Мессі — в лазареті до кінця року, а Рібері у вирішальних матчах з Україною «промовчав».

Радість від виходу на «мундіаль» із Роналдо розділив захисник київського «Динамо» Мігел Велозу. Як і він, повний матч позавчора провів хорват Даріо Срна, чия збірна впоралася з ісландцями, навіть граючи понад тайм у меншості. Один із двох голів підопічних Ніко Ковача — в активі Срни. Він відзначився «пострілом» із кута штрафного майданчика.

«Коли ми залишилися вдеся­тьох, я сказав хлопцям у роздягальні, що Ісландія теж грала з нами в меншості в першому матчі і змогла нас утримати. Ми теж можемо це зробити, у нас є всі можливості для цього, — розповів після гри капітан «картатих» та донецького «Шахтаря» за сумісництвом. — Ми показали наш характер і заслужили цей успіх. Перелом стався тоді, коли відчулося, що деякі вболівальники втратили віру в нас. Ми зрозуміли, що не маємо права їх більше засмучувати».

«Останнім часом мене багато критикували, але після забитого голу, думаю, я довів, що, як і раніше, можу грати у збірній», — каже 31–річний Даріо.

«Українці» Калінич та Едуардо залишилися на лаві запасних загребського стадіону «Максимір».

Ще одними невдахами відбору досить прогнозовано стали румуни. А загалом, нагадаємо, разом з Україною на «мундіаль» не їдуть такі амбітні команди, як Туреччина, Данія, Норвегія, Словенія, Чехія...