Досвід — страшна сила

20.11.2013
Досвід — страшна сила

Схоже, хорвати — головні конкуренти української «молодіжки» за лідерство в групі №5. (з сайта УЄФА.)

Після зміни керівництва Національної федерації футболу кадрові пертурбації зачепили не тільки першу збірну, новий керманич з’явився також і в української «молодіжки». Місце Павла Яковенка, який упродовж чоти­рьох років непогано готував зміну для головної команди країни, але, зрештою, «розійшовся в поглядах з новими очільниками ФФУ», посів Сергій Ковалець.

Ступивши на тренерський місток ще на початку року, свій перший офіційний матч на чолі молодіжної збірної Сергій Іванович провів лише у вересні, коли «синьо–жовті» розпочали кваліфікацію на чемпіонат Європи–2015. Перед стартом відбору Ковалець добре обкатав своїх вихованців, провівши з ними 15 «товарняків», однак успішно розпочати єврокампанію не вдалося.

Уже в першому матчі кваліфікаційного раунду молодим українцям довелося зустрітися з фаворитом своєї «пульки» — хорватами. Попри домашній статус поєдинку, господарями того матчу, який відбувся на «Львів–арені», виявилися «картаті», які переграли підопічних Ковальця з різницею у два м’ячі.

«Звичайно, неприємно програвати, та на цьому життя не закінчується. У нас попереду ще сім матчів — тож усе в наших руках», — заявив після стартової поразки головний тренер української «молодіжки». На думку наставника, його підопічним не вистачає досвіду офіційних поєдинків, адже більшість iз них у своїх клубах не має достатньої ігрової практики. Тож, вочевидь, усі необхідні для перемог якості хлопці здобуватимуть по ходу кваліфікації на чемпіонат Європи, фінальна частина якого відбудеться влітку 2015 року в Чехії.

Власне після невдалого зльоту на крилах наших молодих футболістів почало з’являтися «оперення», й після поразки хорватам підопічні Ковальця виграли два матчі поспіль. Спочатку в Латвії вони розгромили місцевих однолітків — 5:1. «Хет–трик» у тому матчі на свій рахунок записав вихованець донецького «Шахтаря» Філіпп Будківський, який нині грає в оренді за «Севастополь».

А позавчора українські футболісти розкололи значно «міцніший горішок».Швейцарські футболісти вже давно переросли рівень європейських середняків, відтак не дивно, що разом iз «картатими» вони захопили лідерство в групі №5.

Підопічні Сергія Ковальця не приховували, що до візиту в Швейцарію готуються, як на останній бій. До штучного газону, на якому мав відбутися поєдинок, «синьо–жовті» призвичаювалися десять днів. Вочевидь, не даремно, адже впродовж 15 стартових хвилин українці відправили «сироварів» у подвійний нокдаун, від якого вони оговтатися не змогли. На голи Владислава Калитвинцева та Руслана Бабенка швейцарці відповіли лише запізнілим диво–пострілом півзахисника «Янг Бойза» Леонардо Бертоне, який, відправивши м’яч по чудернацькій траєкторії, зняв павутиння з дев’ятки воріт Артура Денчука.

Тепер, після другої поспіль звитяги, українці за втраченими очками піднялися на друге місце. Щоправда, для євроінтеграційних перспектив значно краще виграти свою групу, адже до наступного етапу відбору — раунду «плей–оф» — проходять переможці всіх десяти груп та чотири команди з найкращими другими результатами.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (U–21). Відбірковий етап. Група 5. Швейцарія — Україна — 1:2 (Бертоне, 86 — Калитвинцев, 8; Бабенко, 15; «У»: Денчук, Насонов, Ордець, Рижук, Малишев, Мемешев (Караваєв, 55), Костевич, Бабенко, Калитвинцев (Болбат, 87), Буяльський (Малиновський, 74), Будківський)

Турнірне становище: Хорватія — 12 (5), Швейцарія — 9 (5), Латвія — 6 (4), Україна — 6 (3), Ліхтенштейн — 0 (5).