Каспій — для Києва

19.11.2013

Невеликі затори на Бориспільському шосе в неділю мали напрочуд геополітичне пояснення: Київ зустрічав стратегічного друга, президента Азербайджану Ільхама Алієва. Як пояснила прес–служба глави нашої держави, сторони вирішили домовитися про розширення співпрацi у пріоритетних напрямах. Найпріоритетнішою темою, як і можна було сподіватися, є нафта та газ.

«Родзинкою» зустрічі стало проведення четвертого засідання ради президентів України й Азербайджану. Головний підсумок зустрічі — Азербайджан погодився постачати нашій державі скраплений газ. Шлях надхо­дження палива — з азербайджанських свердловин через Грузію в порт «Южний» в Одеській області. Баку також погодився взяти участь у будівництві Міжрегіонального газопроводу та будівництві газового терміналу в Одесі.

Принципово сторони погодили цю ідею ще 14 листопада під час засідання україно–азербайджанської комісії з торговельно–економічної співпраці на рівні віце–прем’єрів. Під час перемовин віце–прем’єр–міністр Азербайджану Ягуб Еюбов підтримав ідею збудувати LNG–термінали у Грузії та в акваторії порту «Южний». Співпраця у цій галузі стане стратегічною між нашими державами.

Газовий проект спорудження LNG–терміналу поблизу Одеси, як відомо, стартував ще у 2010 році. Нещодавно було визначено компанію, яка виконає передпроектні і дослідницькі роботи у рамках першої стадії проектування наземної частини українського терміналу. Нею став польський підрозділ міжнародної компанії ILF. А наприкінці вересня віце–прем’єр–міністр Юрій Бойко заявив: термінал розпочне свою роботу через 12 місяців. Тож пропозиція від азербайджанської сторони щодо постачання газу надійшла напрочуд вчасно.

Як заявив український Президент Віктор Янукович, Азербайджан як дружня країна завжди підтримує нас у важких ситуаціях. Зокрема, він нагадав, як рішенням свого азербайджанського колеги нам були надані ексклюзивні умови постачання нафти. «Фактично ми тоді врятували енергетику, сільське гоподарство. Таке не забувається», — сказав Янукович.

Сьогодні Баку також планує тримати рівень нафтових поставок на високому рівні. «Ми вже збільшили обсяг нашого нафтового експорту до вашої країни, — сказав Ільхам Алієв. — Рік іще не завершений, а понад мільйон тонн азербайджанської нафти було поставлено на ринки України. І у майбутньому ми плануємо збільшувати ці обсяги».

За словами очільника Азербайджану, у перспективі через територію його держави в Україну може надходити й нафта сусідніх держав Каспійського басейну. «Таким чином ми створимо ще один дуже надійний транспортний коридор, який зв’яже Каспійське море, багате енергоресурсами, з ринками України та Європи», — сказав Ільхам Алієв.