Вкладники обирають гривню

19.11.2013

Банківська система України пожвавлюється. Принаймні саме така тенденція вимальовується з аналітичних відомостей регулятора. Як показують дані Нацбанку, у жовтні на грошово–кредитному ринку тривало зростання залишків, як за наданими банками кредитами, так і щодо залучення ними депозитів у національній валюті — причому з одночасним зниженням їх вартості.

Загальний кредитний портфель банків у жовтні зріс на 8,6 млрд. гривень, або на 1%. З початку року, до речі, зростання становило 7,2%. При цьому аналітики банківського ринку зазначають: приріст портфеля забезпечено переважно завдяки кредитам, виданим у національній валюті. З початку року кредити у гривні зросли на 9,9%, у жовтні — на 1,3%. Водночас кредитний портфель в іноземних валютах хоча й зріс, але істотно менше: на 2,6% з початку року, на 0,4% у жовтні.

До позитивних тенденцій експерти відносять також пріоритетне зростання кредитів юридичним особам. За жовтень кредитний портфель юридичним особам зріс на 7,5 млрд. гривень і сягнув 678,1 млрд. гривень. Залишки за кредитами, наданими їм, виросли у жовтні на 1,1% (з початку року — на 8,3%). Водночас кредити населення зростали значно скромніше. За жовтень загальний портфель кредитів, виданих фізособам, збільшився на 1,1 млрд. гривень, або на 0,6% і сягнув 189,5 млрд. гривень.

Але, мабуть, найя­скравішою тенденцією варто вважати продовження зростання депозитів населення. У жовтні загальний приріст залишків на депозитних рахунках фізосіб становив 5,3 млрд. гривень. Залишки депозитів на рахунках населення за місяць збільшилися на 1,3%, а з початку року — на 17,7%. Нині вони становлять 430,5 млрд. гривень. Водночас депозити юридичних осіб у жовтні зменшилися на 3,6%, хоча з початку року показували зростання на 4,6%. Нині вони є удвічі меншими, ніж вклади населення — 211,4 млрд. гривень.

Аналітики особливо відзначають: приріст депозитів населення у національній валюті становив 6,1 млрд. гривень, водночас депозити в інших валютах зменшилися у гривневому еквіваленті на 0,7 млрд. гривень. Це свідчить, що доларизація вітчизняної економіки, яка ще донедавна вважалася критичною, нині йде на спад. А також про те, що громадяни не повірили прогнозам про неминучість обвалу курсу національної валюти і проголосували гривнею за довіру до неї.

На тлі позитивної динаміки зростання залишків триває зниження відсоткових ставок за депозитами. У жовтні цей процес продовжувався. Відтак середньозважена ставка за депозитами у національній валюті становила 9,97%, хоча ще у вересні була на рівні 10,09%. В іноземній валюті падіння ставок виглядає ще відчутніше: 5,76% у жовтні і 5,93% у вересні.

Несуттєво подорожчали і кредити. У національній валюті вони тепер коштують у середньо­му 15,58%, а у вересні стати­стика зафіксувала позначку 15,21%. Натомість кредити в іноземній валюті стали доступнішими: у вересні було 9,66%, а зараз стало 8,85%. При цьому самі банкіри зазначають: нестачі ресурсів упродовж нинішнього року вони не відчували.