Зозуля «заклював»«півнів»

19.11.2013
Зозуля «заклював»«півнів»

Українці святкують взяття французьких воріт. (Олександра ПРИХОДЬКА)

Із двома голами фори та без двох ключових захисників сьогодні збірна України проведе матч–відповідь із французами на «Стад де Франс» у рамках заключного етапу відбору на чемпіонат світу 2014 року. Попри те, що в україно–французькій боротьбі за путівку на «мундіаль» переважна більшість експертів фаворитами вважала «триколірних», фантастична домашня перемога над командою Дідьє Дешама зробила «синьо–жовтих» головними претендентами на поїздку до Бразилії.

Букмекери «обламалися»

На думку букмекерів, після переконливої вікторії на НСК «Олімпійський» шанси збірної України вдруге зіграти на планетарній першості становлять 75 відсотків, хоча до початку протистояння наша збірна мала втричі менше шансів пробитися на «мундіаль». Тепер, після київського фіаско, в загальний успіх «Ле Бльо» не вірять навіть французи. «Починаючи з 2006 року, щойно приходить час вирішальних матчів, бажання й уміння здолати труднощі у футболістів збірної Франції кудись випаровуються», — написало видання Le Figaro. Загалом, у Франції вважають, що для поїздки їхньої збірної на ЧС вона повинна зіграти найкращий матч століття.

Однак, відійшовши від київського шоку, підопічні Дешама запевнили співвітчизників, що знають, як «здивувати Україну», й «гризтимуть землю заради путівки до Бразилії». Хоча, як свідчить статистика попередніх раундів «плей–оф», жодній європейській команді не вдавалося відігравати гандикап у два м’ячі. До того ж президент Федерації футболу Францї Ноель Ле Гре зауважує, що одних голосних заяв недостатньо — потрібно на полі демонструвати всі свої найкращі якості.

Хай там як, а сьогодні на «Стад де Франс», де, до слова, у 1998 році «триколірні» на чолі з Зінедіном Зіданом стали чемпіонами світу, перемігши бразильців 3:0, наші футболісти готуються до запеклого бою. За словами українських збірників, ніякої ейфорії після героїчної перемоги в Києві у них немає, адже сьогодні в Сен–Дені на них очікує протистояння, удвічі важче від того, яке вони провели минулої п’ятниці на переповненому «Олімпійському».

Подвійна віддача

Глядачі, які всіма правдами й неправдами змогли придбати дефіцитні перепустки на головну спортивну арену України, стали свідками, напевно, найкращого матчу у виконанні української збірної за всі часи її існування. По суті, вперше в своїй історії «синьо–жовті» здолали команду топ–рівня (перемога на груповому етапі відбору на ЧС–2010 над немотивованими англійцями — не рахується). І, що важливо, підопічні Михайла Фоменка переграли французів по ділу. «Дисципліна б’є клас», — пояснив Анатолій Тимощук, партнери якого не дали розвернутися зірковим французам на чолі з Франком Рібері. Неймовірна самовіддача та командний дух дозволили команді Михайла Фоменка не тільки зберегти свої ворота на замку, а й двічі пробити досвідченого Уго Льоріса.

Обережно провівши перший тайм, після перерви «синьо–жовті» активніше почали тиснути на ворота суперника, який, схоже, не очікував такого завзяття від підопічних Фоменка. Сконцентрувавшись на нейтралізації головних українських зірок — Ярмоленка та Коноплянки, — французи двічі не вгледіли за наполегливим Романом Зозулею. Спочатку після багатоходової комбінації дніпрянин відкрив рахунок у матчі, а згодом заробив пенальті, яке не без проблем реалізував Андрій Ярмоленко.

Без сумніву, Зозуля, який через два дні після матчу відсвяткував своє 24–річчя, цілком заслужив звання кращого гравця матчу. Хоча, на думку експертів, найвищих компліментів також заслуговує й гра Артема Федецького, котрому вдалося повністю «вимкнути» генератора французьких атак — головного претендента на «Золотий м’яч» Франка Рібері. І хоча лідер «триколірних» не забив, саме він посприяв тому, що матч–відповідь у передмісті Парижа пропустить його київський опікун — Федецький (через перебір жовтих карток) та Олександр Кучер, який, перекриваючи прохід Рібері, отримав наприкінці матчу другий «гірчичник».

Зрештою, один із тренерів «синьо–жовтих» Олександр Заваров в інтерв’ю телеканалу «Футбол» заявив, що в обоймі збірної є гравці, які зможуть рівноцінно замінити дискваліфікованих футболістів. Щодо стратегії на сьогоднішній поєдинок, то помічник Михайла Фоменка відзначив: «Будемо грати в свою гру. Діяти «на відбій» ніхто не збирається. Шукатимемо свій момент у контратаці». Власне, на прес–конференції, що відбулася після київського поєдинку, Михайло Іванович пообіцяв придумати новий рецепт успішної гри проти «галльських півнів».

ТАБЛО

Чемпіонат світу.

Відбірковий етап. «Плей–оф».

Україна — Франція — 2:0

Голи: Зозуля, 61, Ярмоленко, 83 (з пен.)

Україна: П’ятов, Федецький, Хачеріді, Кучер, Шевчук, Степаненко, Ротань, Едмар (Безус, 76), Ярмоленко, Коноплянка (Гусєв, 90+2), Зозуля (Селезньов, 86)

Франція: Льоріс, Дебюші, Косельни, Абідаль, Евра, Матюїді, Погба, Ремі (Сіссоко, 62), Насрі (Вальбуена, 80), Рібері, Жиру (Бензема, 70)

Попередження: Шевчук, 36; Федецький, 70; Кучер, 90+1 — Жиру, 45; Сіссоко, 76

Вилучення: Кучер, 90+5 — Косельни, 90+1

Суддя — Чакир (Туреччина)

Київ, НСК «Олімпійський», 67 тис. глядачів.

ЛЕГІОН

Хорватія

Даріо Срна («Шахтар») — 90 хв.

Едуардо да Сильва («Шахтар») — до 72–ї хв..

Португалія

Мігел Велозу («Динамо») — 90 хв.

Нігерія

Браун Ідейє («Динамо») — до 59–ї хв.

 

ПРЯМА МОВА

Михайло Фоменко, головний тренер збірної України:

— Ми подивилися близько 10 матчів за участю збірної Франції. У такій ситуації дуже складно чекати якихось сюрпризів. Схема, за винятком якихось тонкощів, одна й та сама. Тож те, чого ми очікували від французів, вони й продемонстрували на «Олімпійському».

Дідьє Дешам, головний тренер збірної Франції:

— Для мене цей рахунок став ударом. Ми знали, що в України дуже сильна команда, але такого натиску я не очікував. Суперник зіграв дуже агресивно, що і визначило його успіх.

 

А ІНШІ ЯК?

«Плей–оф» ЧС–2014 у зоні УЄФА

Ісландія — Хорватія — 0:0 (вилучення: Скуласон, 50 (І))

Португалія — Швеція — 1:0 (К. Роналдо, 82)

Греція — Румунія — 3:1 (Мітроглу, 14, 66; Салпінгідіс, 20 — Станку, 19; вилучення: Лазер, 90 (Р))

«Плей–оф» ЧС–2014 у зоні Африки

Кот–д’Івуар — Сенегал — 3:1, 1:1

Ефіопія — Нігерія — 1:2, 0:2

Туніс — Камерун — 0:0, 1:4

Гана — Єгипет — 6:1, 19.ХІ

Буркіна–Фасо — Алжир — 3:2, 19.ХІ

«Плей–оф» ЧС–2014, стики різних конфедерацій (перші матчі)

Йорданія — Уругвай — 0:5

Мексика — Нова Зеландія — 5:1

Черговими збірними, які оформили путівки до Бразилії, позавчора стали африканські — Нігерія з киянином Ідейє, Камерун та Кот–д’Івуар.

* * *

Товариські матчі. Італія — Німеччина — 1:1 (Абате, 28 — Хуммельс, 8), Англія — Чилі — 0:2 (А. Санчес, 7, 90), Еквадор — Аргентина — 0:0, Росія — Сербія — 1:1, Півд. Корея — Швейцарія — 2:1, Білорусь — Албанія — 0:0, Чехія — Канада — 2:0, Естонія — Азербайджан — 2:1, Данія — Норвегія — 2:1, Туреччина — Півн. Ірландія — 1:0, Польща — Словаччина — 0:2, Ірландія — Латвія — 3:0, Бельгія — Колумбія — 0:2, Шотландія — США — 0:0.

* * *

Перша ліга

19–й тур. «Суми» — «Олімпік» — 0:1 (Дудник, 47), «Сталь» — «Полтава» — 2:1 (Леонов, 68; Акименко, 73 — Деркач, 90+3), «Буковина» — «Украгроком» — 2:0 (Палагнюк, 10, 45), «Десна» — «Геліос» — 1:0 (Каваців, 90+1), «Нафтовик» — «Нива» — 1:2 (Єрмак, 62 — Малиш, 38; Загинайлов, 78 (пен.)), «Олександрія» — «Титан» — 2:0 (Зейналов, 46; Суховський, 58), «Зірка» — «Авангард» — 1:1 (Галенко, 65 — Ямполь, 73).

Лідери: «Олімпік» — 41, «Олександрія» — 35, «Сталь» — 34 (18), «Нафтовик», «Десна» — 29, «Буковина» — 28 (18), «Суми», «Зірка» — 26.

 

VIP–СЕКТОР

Цього разу у VIP–ложі НСК «Олімпійський» знову були президенти Віктор Янукович, Леоніди Кравчук і Кучма, але не було Віктора Ющенка. Янукович — як і всі в ложі, з шарфом збірної — навіть намагався підспівувати Державному Гімну й радів–підскакував, мов дитина, коли наша збірна забивала голи. Після гри він зайшов у роздягальню особисто привітати футболістів із перемогою.

Також на секторі для почесних гостей уболівали спікер Рибак, глава АП Льовочкін, міністри Арбузов, Вілкул, Клименко, Кожара, Ставицький, Сафіуллін, та інші, олігархи Ахметов, Пінчук, Фірташ, Новинський, Іванющенко, Колесніков, брати Суркіси тощо.