Резерв на чорноземах

14.11.2013

Аграрний сектор лідирує по залученню інвестицій у народногосподарський комплекс України. Так, за очікуванням експертів, у нинішньому році валове виробництво сільськогосподарської продукції зросте на 8–9%. А за обсягами експорту деяких видів продукції Україна стане світовим лідером. Зокрема, вже у 2013 році буде першою у світі із продажів на зовнішньому ринку соняшникової олії, другою — по зернових, дев’ятою — із експорту курятини.

За десять місяців нинішнього року сільськогосподарські підприємці наростили виробництво на 15,2%, господарства населення — на 5,1%. У порівнянні з жовтнем 2012 року сільське господарство зросло на 42,9%.

Як стверджують аналітики, домогтися зростання вдалося за допомогою сучасних технологій і техніки. Завдяки цьому середня врожайність зросла на 42%. І головне, що саме агропромисловий сектор лідирує із притоку інвестицій. З початку 2013 року введено в експлуатацію 45 об’єктів, у реалізацію яких залучено 3,2 млрд. гривень інвестиційних коштів. Упродовж наступних двох років у аграрне виробництво буде вкладено ще 30 млрд. гривень інвестицій, що дозволить додатково створити 32 тис. робочих місць.

Експерти нагадують, що саме сільське господарство за останні роки забезпечує значний приток валюти в Україну і створює достатній резерв для стійкості національної економіки в ситуації, коли в Європі через кризу знизився попит на продукцію металургів. На думку спеціалістів, уже у нинішньому році експорт агропрому становитиме четвертину у структурі загального експорту. Відповідно ж до стратегії розвитку аграрного сектору економіки до 2020 року прогнозується, що впродовж найближчих шести років обсяг виробництва валової сільськогосподарської продукції зросте в 1,3 раза.

Як відзначають експерти, у найближчий час плани уряду дозволять українським аграріям суттєво наростити поставки продукції на ринки європейських країн, а також отримати значні інвестиції на модернізацію техніки, залучення передових технологій. Унаслідок цього Україна зможе, зокрема, утричі наростити обсяги виробництва зернових. Урядові аналітики, наприклад, відзначають: підписання Угоди про асоціацію з ЄС дозволить додатково залучити надходження від експорту на суму понад 4 млрд. гривень, у тому числі від експорту зерна — на 2 млрд. гривень.